Τρίτη , 5 Νοέμβριος 2024

Η ολιγοθερμιδική δίαιτα αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2 σε μόλις τρεις ημέρες

Μια δίαιτα που επιβάλλει αυστηρό περιορισμό θερμίδων μπορεί να λειτουργήσει ως «θεραπεία» για τον διαβήτη τύπου 2 και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές όπως η τύφλωση, η νεφρική ανεπάρκεια, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και ο ακρωτηριασμός των άκρων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 1980 οι ασθενείς ήταν 108 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ το 2014 έφτασαν τα 422 εκατομμύρια. Για το 2015, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 1,6 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τον διαβήτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιτευχθεί ύφεση του διαβήτη χάρη στις βαριατρικές επεμβάσεις, οι οποίες επιβάλλουν σημαντικό περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων. Στόχος των ερευνητών ήταν να εξερευνήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτή τη θετική έκβαση και αν μπορεί να επιτευχθεί αντίστοιχο αποτέλεσμα με μια δίαιτα λίγων θερμίδων χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποίησαν πειραματόζωα (ποντίκια), στα οποία έδωσαν μια δίαιτα με λίγες θερμίδες –περίπου το ένα τέταρτο της φυσιολογικής πρόσληψης. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα των πειραματόζωων, οι οποίες αποδόθηκαν σε τρεις μηχανισμούς: 1) μείωση του ρυθμού μετατροπής του γαλακτικού οξέος και αμινοξέων σε γλυκόζη 2) μείωση του ρυθμού μετατροπής του γλυκογόνου σε γλυκόζη στο συκώτι 3) μείωση των επιπέδων λίπους, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο συνδυασμός αυτών των τριών μηχανισμών καθοδηγεί την ταχύτατη αντιστροφή της υπεργλυκαιμίας έπειτα από μια δίαιτα με περιορισμό θερμίδων» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Τζέραλντ Σούλμαν.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να ακολουθήσουν την ίδια μεθοδολογία σε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές

Διαβήτης τύπου 2: Τα οφέλη της δίαιτας και της άσκησης για τον εγκέφαλο

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες της ελιάς


Πηγή