Οι άνδρες που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ισοφλαβόνες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προχωρημένου σταδίου καρκίνο του προστάτη.
Οι ισοφλαβόνες είναι ένα είδος φυτοοιστρογόνου, δηλαδή συστατικών που περιέχονται στα φυτά και μοιάζουν με τα οιστρογόνα του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον Δρ Τζιαντζουν Ζχανγκ, αξιολόγησαν 2.598 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, σε εύρος 11,5 ετών, περιλαμβανομένων και 287 προχωρημένου σταδίου.
Τα στοιχεία προέρχονταν από τους 27.004 άνδρες που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial, στο πλαίσιο της οποίας είχε γίνει και αξιολόγηση της διατροφής μέσω ειδικού ερωτηματολογίου.
«Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία ότι η διατροφική πρόσληψη ισοβλαβόνων έχει διαφορετικές επιπτώσεις στον προηγμένου και μη σταδίου καρκίνο του προστάτη. Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική για την καλύτερη κατανόηση της αιτιολόγησης και πρόληψης του συγκεκριμένου καρκίνου, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε επιδημιολογικές μελέτες πληθυσμών με διατροφικές ποικιλομορφίες», εξηγεί ο Δρ Ζχανγκ.
Δεν παρατηρήθηκε σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ κατανάλωσης ισοφλαβόνων και μη προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη.
Πλούσια σε ισοφλαβόνες είναι όλα τα προϊόντα σόγιας, το πράσινο τσάι, ο αρακάς, τα φιστίκια, τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές και ο λιναρόσπορος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος προστάτη: Τα υπέρ και τα κατά του τεστ PSA
Επιθετικός καρκίνος προστάτη: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το ύψος του άντρα
Πηγή