Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται στον οργανισμό σε γλυκόζη, δηλαδή σε σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο αίμα.
Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα ώστε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας και να μην αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο).
Όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται κατά το παραπάνω πρότυπο στην ορμόνη. Συγκεκριμένα, το συκώτι και οι μύες «αντιστέκονται» στην επίδραση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να πρέπει να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης για επιτευχθεί εξισορρόπηση του σακχάρου.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται συχνότερα σε:
– άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη,
– υπέρβαρα άτομα, ιδίως σε όσους έχουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά,
– άτομα που δεν είναι δραστήρια σωματικά,
– γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιοπάθεια. Αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη σε έναν συνδυασμό σωστής διατροφής, διαχείρισης του σωματικού βάρους και τακτικής σωματικής άσκησης.
Βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής
– Αν έχετε παραπανίσια κιλά (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 25), η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατανάλωση μικρότερων μερίδων φαγητού, η αύξηση των επιπέδων σωματικής άσκησης και ο περιορισμός των ενεργειακά πυκνών τροφών (τροφές που παρέχουν πολλές θερμίδες ανά γραμμάριο) είναι μερικές στρατηγικές που βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών.
– Η σωματική άσκηση δεν είναι βοηθητική μόνο ως προς τη διαχείριση του βάρους αλλά βελτιώνει άμεσα την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης σχεδόν σε καθημερινή βάση.
– Μια μορφή άσκησης ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η προπόνηση αντίστασης (ασκήσεις με βάρη). Επίσης, στην αύξηση των συνολικών επιπέδων σωματικής άσκησης βοηθούν και απλές καθημερινές δραστηριότητες και χόμπι όπως οι δουλειές του σπιτιού και η κηπουρική.
Tips υγιεινής διατροφής
– Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και δύο φρούτα την ημέρα.
– Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί κ.λπ.).
– Καταναλώνετε τακτικά όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.λπ.).
– Προτιμήστε τις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα ώστε να μειώνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ινσουλίνη.
– Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας, τα οποία βρίσκονται μεταξύ άλλων σε συσκευασμένα αρτοποιήματα και σνακ καθώς και σε έτοιμα γεύματα.
Πηγή: Dietitians Association of Australia (DAA)
Δείτε κι αυτό:
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις
Το μπαχαρικό που ρυθμίζει το ζάχαρο και προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη!
Το είδος γυμναστικής που «αντιστρέφει» την αντίσταση στην ινσουλίνη
Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα
Πηγή