«Η σημερινή τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωση του μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λάρνακα.
Στο πλαίσιο της δήλωσή του μάλιστα, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και σε μια ιστορία στο γραφείο του με τον ομόλογό του της Αιγύπτου και τη φωτογραφία ενός Εύζωνα δακρυσμένου από τα επεισόδια που γίνονταν στην Αθήνα.
«Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου – και ήταν οι πρώτες ημέρες που είχα αναλάβει Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στην Αθήνα – είδε στο γραφείο μου τη φωτογραφία ενός Εύζωνα δακρυσμένου από τα επεισόδια που γίνονταν στην Αθήνα. Μου ζήτησε αυτή τη φωτογραφία την οποία την έχει στο γραφείο του γιατί του θύμιζε τις δύσκολες εποχές που πέρασαν στην Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, ο ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει και εκείνη την ανθρώπινη πτυχή του ηγέτη ανθρώπων και όχι απλώς ενός ανώνυμου στρατού.
Αυτά είναι τα κοινά που μας ενώνουν. Μία κοινή αντίληψη όχι μόνο για το κοινό στρατηγικό δόγμα, αλλά και για την προάσπιση εκείνων των αξιών που προστάτευαν πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα», σημείωσε ο υπουργός, κλείνοντας τη δήλωσή του.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καμμένου:
«Η σημερινή τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ιστορικό γεγονός.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου Sedky Sobhy, γιατί η σημερινή συνάντηση είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής δουλειάς τα τελευταία χρόνια, διμερών επαφών, συνεργασιών σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο και ουσιαστικά η εφαρμογή στον αμυντικό τομέα της πολιτικής που χάραξαν οι ηγέτες των τριών χωρών μας, ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η σημερινή τριμερής συνάντηση δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των προηγουμένων διεργασιών, αλλά αποτελεί την αρχή μιας στενής συνεργασίας. Από σήμερα, οι τρεις χώρες, επίσημα, προχωρούν στην αμυντική συνεργασία σε όλους εκείνους τους τομείς που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προόδου, ανάπτυξης, διαπολιτισμικών ανταλλαγών και ασφάλειας.
Τη σημερινή συνάντηση δεν την παρακολουθούν μόνο οι χώρες της περιοχής, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, διότι αποτελεί την ελπίδα για μία περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια έχει αναταραχές, πολέμους, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων που χρηματοδοτούν τον ριζοσπαστισμό και την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία δεν έχει παραμείνει μόνο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά έχει επεκταθεί στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.
Δεν πρόκειται για μία πολιτική συμφωνία, πρόκειται ουσιαστικά για την επιτελική χάραξη των επομένων κινήσεών μας στα επίπεδα της στενής στρατιωτικής συνεργασίας που θα αποδώσουν στην ευρύτερη περιοχή και θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες οι οποίες θα θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι πρώτες ασκήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, η στενή συνεργασία, όπως αυτή της άσκησης “Μέδουσα” πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο με αποβατική ενέργεια και με συμμετοχή μεγάλης ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και άλλες χώρες, απόδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε μία κοινή στρατιωτική συμπεριφορά εκεί που θα χρειαστεί.
Προκλήσεις, εκτός από την τρομοκρατία, είναι ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνοάμυνα, η ανταλλαγή πληροφοριών, ο συντονισμός με κοινούς κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή και η χάραξη μίας κοινής στρατηγικής προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Η ενεργειακή πολιτική απαιτεί ασφάλεια. Κόμβος είναι η Κύπρος που ενώνει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και η Ελλάδα που ενώνει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Κεντρική Ευρώπη.
Η Κύπρος είναι πλέον μία παραγωγός χώρα ενέργειας και το ίδιο πρόκειται να γίνει και η Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις και παράλληλα οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία αγωγών που θα αλλάξουν τη γεωπολιτική σημασία των χωρών μας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σε αυτή τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής δεν μπορεί να λείπει ο ηγέτης του αραβικού κόσμου, που είναι η Αίγυπτος. Και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της Αιγύπτου, όχι μόνο για τη Βόρεια Αφρική, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η σταθερότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, η εμπνευσμένη ηγεσία του Προέδρου Σίσι, αλλά και ο συντονισμός στα θέματα άμυνας και ασφάλειας αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον.
Η Αίγυπτος αποτελεί τη χώρα επαφής του “δρόμου του μεταξιού” προς την Ευρώπη και προς το Βορρά. Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας μετά και από τον καθορισμό της ΑΟΖ θα μπορέσει σε αυτήν την πάρα πολύ ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Σουέζ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Μάλτας να διασφαλίσει μια ζώνη που δεν θα υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών και όπλων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.
Θα μπορέσει να αποτελέσει μια ζώνη σταθερότητας, όπου οι διακινητές δεν θα μπορούν να διακινούν ανθρώπινες ψυχές εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τον πόλεμο. Η αμυντική συνεργασία θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και παράλληλα την ενέργεια.
Θέλω να σας πω ότι ήδη προχωρούμε μέσα στους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσαν και οι κ.κ. Υπουργοί, στη συγκρότηση μια επιτροπής εμπειρογνωμόνων το πρώτο τετράμηνο και στη συνάντηση κορυφής πάλι σε υπουργικό επίπεδο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Η Κύπρος θα συμμετέχει στην επόμενη διμερή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου “Μέδουσα”. Ξεκινάμε και μια κοινή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ασκήσεις αεροναυτικών δυνάμεων για την προστασία υποθαλάσσιων αγωγών, ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία, τη θαλάσσια επιχείρηση, την έρευνα και τη διάσωση. Οι ασκήσεις αυτές θα οδηγήσουν στο συντονισμό μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους τρεις συναδέλφους Υπουργούς και φίλους. Θα μου επιτρέψετε να κλείσω δίνοντας σημασία και στον ανθρώπινο παράγοντα. Όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου – και ήταν οι πρώτες ημέρες που είχα αναλάβει Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας μετά από τα γεγονότα και τα επεισόδια στην Αθήνα – είδε στο γραφείο μου τη φωτογραφία ενός Εύζωνα δακρυσμένου από τα επεισόδια που γίνονταν στην Αθήνα. Μου ζήτησε αυτή τη φωτογραφία την οποία την έχει στο γραφείο του γιατί του θύμιζε τις δύσκολες εποχές που πέρασαν στην Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, ο ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει και εκείνη την ανθρώπινη πτυχή του ηγέτη ανθρώπων και όχι απλώς ενός ανώνυμου στρατού.
Αυτά είναι τα κοινά που μας ενώνουν. Μία κοινή αντίληψη όχι μόνο για το κοινό στρατηγικό δόγμα, αλλά και για την προάσπιση εκείνων των αξιών που προστάτευαν πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Ευχαριστώ».
localStorage.clear();
Πηγή