Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Κοτζιάς: «Χαζές» οι επιθέσεις για να διασπάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία

Με μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ξεδίπλωσε τα αμέσως επόμενα σχέδια του, αλλά και ένα σύντομο απολογισμό της εβδομάδας μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον επίτροπο αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Έτσι μετά τη συμμετοχή του την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την επίσκεψη του Αρμένιου ομολόγου του στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη, «όπου κλείστηκαν σοβαρές συμφωνίες» και την επίσκεψη και τις συζητήσεις στη συνέχεια με την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, ο κ. Κοτζιάς ετοιμάζεται να υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα τον Αφγανό ομόλογό του, με αφορμή το άνοιγμα πρεσβείας του Αφγανιστάν στην Αθήνα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επ’ αυτού μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, και η Κολομβιανή ομόλογός του εξέφρασε την πρόθεση της χώρας της να ανοίξει επίσης πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία μέχρι στιγμής εξυπηρετείται για την Ελλάδα από τις διπλωματικές της αρχές στη Ρώμη. Η Κολομβία άλλωστε είναι μία από τις τρεις χώρες, μαζί με την Ινδονησία και την Κορέα, που ζήτησαν και θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ όπως ενημέρωσε περαιτέρω σχετικά ο κ. Κοτζιάς, στις συμμετέχουσες χώρες των 7 ευρωπαϊκών και 12 αραβικών θα προστεθούν και η πΓΔΜ και η Παλαιστίνη. «Όλα αυτά είναι καινούργια φαινόμενα για την ελληνική εξωτερική πολιτική» είπε, εκφράζοντας τη χαρά του «για την απήχηση που έχουν σε πολλές χώρες πλέον οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, για τη Ρώμη, όπου θα έχει σημαντικές και ενδιαφέρουσες συνομιλίες με επιστέγασμα την ΑΟΖ. «Δεν χρειάζεται να τις κάνουμε μια και έξω, είμαστε σε κουβέντα με την Αίγυπτο, έχουμε τη συμφωνία με την Αλβανία και αναζητούμε τον τρόπο προώθησης και εφαρμογής της. Και έχουμε φτάσει σ’ ένα καλό σημείο με την Ιταλία, και ελπίζω να φτάσουμε στο τέλος του διαδρόμου και με αυτό το ταξίδι» εξήγησε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι αυτή η τακτική της ΑΟΖ και τις αιγιαλίτιδες ζώνες, ότι πρέπει να τις φτιάξουμε μια κι έξω γι’ όλη τη χώρα δεν είναι σωστή, διότι μας έχει οδηγήσει μετά από 80 χρόνια να μην έχουμε κάνει τίποτα. Από το ’86 δηλαδή μέχρι τώρα, 31 χρόνια, 32 σε λίγο. Καλύτερα είναι μία-μία τις θέσεις μας να τις στηρίζουμε και να τις επεκτείνουμε».

Η επίσκεψη Ερντογάν

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία χθες ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θεωρεί «εξαιρετικές» τις παραδοχές που έκανε για τη Θράκη: Αφενός ότι υπάρχει μουσουλμανικός πληθυσμός, μη τουρκογενής, όπως οι Πομάκοι και οι Ρομά, εκ των οποίων οι τελευταίοι σε δυο δεκαετίες, όπως είπε, θα είναι η πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Βόρεια Ελλάδα και αφετέρου «η τρομερή για μένα διατύπωση», όπως υπογράμμισε, «ότι η Τουρκία καταλαβαίνει και συμφωνεί, αποδέχεται ότι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας, ότι δεν μπορεί να παριστάνει κανένας τον προστάτη του μουσουλμανικού πληθυσμού και γι’ αυτό είπε «εμείς δε διατυπώνουμε μια πολιτική θέση, διατυπώνομε μια παράκληση από το ενδιαφέρον που έχουμε γενικά για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς»».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «αυτές οι δυο θέσεις ήταν εξαιρετικά καλές», όπως επίσης και η «συμπεριφορά του κ. Ερντογάν ήταν εξαιρετικά καλή απ’ αυτή τη σκοπιά», σε συνάρτηση, όπως προσέθεσε, με την προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί ο κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και «είχε κάνει 4 ομιλίες χωρίς να έχει συμφωνηθεί, είχαν έρθει Τούρκοι από την Κωνσταντινούπολη, ακόμη κι ο γραμματέας του κόμματός του ήταν στην Κομοτηνή, ενώ αυτή τη φορά δεν υπήρξαν τέτοιες κινητοποιήσεις, εξ ου και δεν είδαμε κι αυτά τα πλήθη να συνοδεύουν».

Επίσης, στα θετικά του κ. Ερντογάν πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς και το ότι δεν πήγε να επισκεφθεί χωριά που είναι με πλειοψηφία μουσουλμανικού πληθυσμού, όπως έκανε την προηγούμενη φορά, κράτησε το πρόγραμμα και γι’ αυτό δεν είχε και τις 4 ώρες καθυστέρηση που είχε το ’04, υπογραμμίζοντας ότι «απεδείχθη ότι ήταν η πιο συντεταγμένη και προσεκτική επίσκεψη που έχει κάνει Τούρκος επίσημος στη Θράκη».

Θέλησε δε να δώσει απάντηση σε όσους τον ρωτούν κάθε φορά «μα, γιατί να πηγαίνουν οι Τούρκοι στη Θράκη;»: «Εμείς δεν φοβόμαστε, ούτε έχουμε να κρύψουμε κάτι. Εμείς είμαστε περήφανοι που στη Θράκη ανθίζει- με πολλές δυσκολίες και χρειάζονται πολλά μέτρα κοινωνικά, οικονομικά-, υπάρχει και μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο μουσουλμανικός πληθυσμός σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την ελληνική ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50. Αυτά του τα έχω πει και εγώ και ο πρωθυπουργός και κατ’ ιδίαν του κ. Ερντογάν».

Ερωτηθείς σχετικά με την αθέτηση της συμφωνίας ως προς τις εκατέρωθεν συνεντεύξεις των δύο ηγετών στα εθνικά πρακτορεία και τη συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΙ αντί του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και την τοποθέτησή του χθες στη Βουλή ως προς τις πληροφορίες για τους λόγους που συνέβη αυτό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε πληροφορίες του «ότι στο αεροπλάνο πετώντας από τη Θράκη για την Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι έκανε ένα λάθος που άκουσε συγκεκριμένους ανθρώπους». Και συμπλήρωσε: «Εγώ το μετέφερα αυτό ως μια πληροφορία που προέρχεται από αυτές τις πηγές. Δεν μου το είπε εμένα, αλλά παραμένει το ερώτημα πώς και γιατί έσπασε ο Πρόεδρος Ερντογάν τη συμφωνία». Θέλησε δε να διευκρινίσει ότι δεν μέμφεται κανέναν που του παίρνει τη συνέντευξη, αλλά το ερώτημα είναι γεγονός. «Δεν κάνω αξιολόγηση» σημείωσε τονίζοντας ότι το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί έσπασε τη συμφωνία και μάλιστα σε κάτι «εύκολο» ενώ «θα περίμενε κανείς, να μη σπάσει σε αυτό το σημείο, αλλά να σπάσει στο ότι δεν θα πάει στα χωριά της Θράκης να μιλήσει. Στο δύσκολο ζήτημα στο οποίο ήταν πειθαρχημένος. Εκεί οι Τούρκοι αυτή την εξήγηση έδωσαν».

«Χαζές» οι επιθέσεις για να διασπάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται μαζί με τον υπουργό Άμυνας, τις χαρακτήρισε «χαζές» σημειώνοντας: «Έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση σχεδίαζε κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση ως παρένθεση, ότι θα μείνει δυο τρεις μήνες και θα φύγει. Αυτοί οι δυο- τρεις μήνες έγιναν έξι, δώδεκα, δυο χρόνια, το Γενάρη έχουμε τρία χρόνια και φαίνεται ότι θα τραβήξει κι άλλο. Άρα προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους να πλήξουν ή να διασπάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία και νομίζω σε αυτό κάνουν μια συνεχή και εντατική επίθεση στον κ. Καμμένο».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει το μεγάλο κύρος που αποκτά, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και στον ελληνικό λαό και στις γραμμές της ίδιας της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην πατριωτική της πτέρυγα». Παράλληλα, έθεσε ως τρίτο λόγο τη «δυσκολία αντιπολιτευτικής πολιτικής», με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να «καταφεύγει σε μη πραγματικά γεγονότα».

Και προσέθεσε: «Εγώ είδα την εξής διαδικασία: δεν υπάρχει σκάνδαλο αν δεν υπάρχει οικονομική πράξη. Δεύτερον, στήριξε αυτό το σκάνδαλο σε μια πηγή η οποία αποδείχθηκε ότι δεν είναι πηγή. Ήταν ένας Έλληνας ο οποίος υπήρξε συνεργάτης στο υπουργείο Οικονομικών Σαουδικής Αραβίας, μετά πήγε στη Βρετανία και εκτίμησε ότι επαγγελματικό του συμφέρον είναι να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία. Αλλά είναι πολύ μακριά από το να είναι ο μυστικός πληροφοριοδότης σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο. Και δεν θα το είχα ψάξει αυτό, αν δεν μου φαινόταν εξ αρχής λίγο χαζό να μου λέει κάποιος ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας είχε διάφορους ξένους στους οποίους λέει τι συζητάει. Αυτά δεν γίνονται, όποιος ξέρει από διπλωματία. Ρωτήσαμε τις αρμόδιες Αρχές της χώρας και τους αρμόδιους και είπαν «ότι αυτά δεν υπάρχουν», εν πάση περιπτώσει. Στήθηκε ένα δήθεν σκάνδαλο και αφού το πίστεψαν οι ίδιοι ότι είναι σκάνδαλο, μετά λένε «ποιος φταίει για το σκάνδαλο;»».

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους επικριτές του «να κοιτάξουν καλύτερα αυτά τα τηλεγραφήματα που έχουν στα χέρια τους σε ποιους απευθύνονται», εξηγώντας ότι αυτό που δεν βλέπουν είναι ότι τα τηλεγραφήματα από την πρεσβεία του Ριάντ και τα e-mail που ο ίδιος τα διάβασε πρώτη φορά στον Τύπο, «δεν απευθύνονται προς το υπουργείο», υπογραμμίζοντας ότι το αναζήτησε και ότι «αυτό το e-mail δεν έχει ως αποδέκτη ούτε εμένα, ούτε την Α6 αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου, ούτε το ίδιο το υπουργείο και δεν είναι το μόνο έγγραφο».

localStorage.clear();


Πηγή