Είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τα γιορτινά σας τραπέζια, με γαλοπούλα, κόκκινα κρέατα ή χοιρινό.
Υλικά
- 750 γραμμάρια πατάτες (κίτρινες, Νάξου)
- 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος light
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 λίτρο γάλα light
- 35 γραμμάρια βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι φρέσκο ή ξερό
Εκτέλεση
- Κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες λεπτές
- Καθαρίστε το σκόρδο και τρίψτε το ταψάκι -Δεν σας προτείνω να το βάλετε στο ογκρατέν γιατί καλύπτει κυριολεκτικά τις γεύσεις
- Τοποθετήστε μια στρώση πατάτες στο ταψάκι, ρίξτε λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο βούτυρο και θυμάρι
- Συνεχίστε, όσο παίρνει
- Σε μπολάκι ανακατέψτε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και περιχύστε το στο ογκρατέν
- Ψήστε σε μέτριο φούρνο, για 50 λεπτά περίπου -Αν καίγεται, καλύψτε με αλουμινόχαρτο
- Σερβίρετε το πιάτο ζεστό, οι πατάτες θα λιώνουν στο στόμα
Πηγή