Παρασκευή , 29 Νοέμβριος 2024
Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία

Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την “πλαστικότητα” του εγκεφάλου.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία για το πόση άσκηση χρειάζεται καθημερινά και μετά από πόσο καιρό γίνονται εμφανή αυτά τα οφέλη. Τώρα, μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία δείχνει ότι 30 λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στη μνήμη και στις κινητικές δεξιότητες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Michael Ridding, “γνωρίζουμε ότι η πλαστικότητα είναι σημαντική για την αποκατάσταση των ζημιών του εγκεφάλου και έτσι αυτή η έρευνα ανοίγει νέες πιθανές θεραπευτικές προοπτικές για τους ασθενείς”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις ενηλίκων ηλικίας 27-33 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να ακολουθούν πρόγραμμα γυμναστικής με ποδήλατα επί 30 λεπτά καθημερινά. Ομάδα νευροεπιστημόνων παρακολουθούσε τις αλλαγές στον εγκέφαλο κάθε συμμετέχοντα αμέσως μετά την 30λεπτη άσκηση και πάλι 15 λεπτά αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμη και ακόμα και 30 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά μπορεί να βελτιώσουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητά του να αλλάζει φυσικά, λειτουργικά και χημικά. Οι θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο διατηρήθηκαν για 15 λεπτά μετά την άσκηση.

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι σημαντική για τη μάθηση, τη μνήμη και το συντονισμό των κινητικών δεξιοτήτων. Όσο πιο “πλαστικός” γίνεται ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να “αναδιοργανωθεί”, τροποποιώντας τον αριθμό και τη δύναμη των συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων στις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Αυτή η αλλαγή, που σχετίζεται με τη σωματική άσκηση μπορεί, εν μέρει, να εξηγήσει το γιατί η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στην μνήμη και στις υψηλότερου επιπέδου εγκεφαλικές λειτουργίες.

 

 

Πηγή: onmed.gr