Διαταραχές μνήμης μπορεί να εμφανίσει ο καθένας. Η απαιτητική καθημερινότητα, το άγχος, η στενοχώρια μπορεί να μας προκαλέσει παροδική σύγχυση με αποτέλεσμα να ξεχνάμε απλά πράγματα, όπως το πού βάλαμε τα κλειδιά.
Η γήρανση προκαλεί επίσης έκπτωση στη μνήμη που ελάχιστα όμως επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου.
Οι διαταραχές της μνήμης, όμως, είναι διαφορετικές στη γήρανση, την ήπια γνωσιακή διαταραχή και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο των διαταραχών μνήμης.
Οι Αμερικανοί ερευνητές της κλινικής Mayo διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από 2.100 θερμίδες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ήπια νοητική βλάβη σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε λιγότερο.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 1.200 ατόμων 70-89 ετών και υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης.
Διαπίστωσαν ότι οι 163 συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει προβλήματα μνήμης, ο δε κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος για εκείνους που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονταν ημερησίως, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος για τη νοητική λειτουργία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η ολιγοθερμιδική διατροφή σε μεγάλη ηλικία μπορεί να διατηρήσει την οξύνοια, ίσως ακόμη και να προλάβει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Διαβάστε επίσης:
Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα
Αλτσχάιμερ: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η πρόληψη & τι περιλαμβάνει
Πηγή