Αντιοξειδωτικά ονομάζονται οι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και από τη φθορά που οδηγεί σε ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.
Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που αυτές προκαλούν. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται για παράδειγμα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, της κατάχρησης αλκοόλ ή και λόγω λοιμώξεων.
Στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες (όπως η C και η Ε), μέταλλα (όπως το σελήνιο) και τα φλαβονοειδή.
Οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι με διαφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο οι πολύτιμες ουσίες βρίσκονται επίσης στη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί. Στην παρακάτω gallery θα δείτε ποιες είναι οι 10 τροφές που σας δίνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.
Δείτε κι αυτό:
Έξι τροφές για να ρίξετε την πίεση με φυσικό τρόπο
Οι 6 καλύτερες τροφές για τα νεφρά σας
Επτά τροφές που προστατεύουν την καρδιά
Πηγή