Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Συναγερμός στη Γερμανία από την Αφρικανική πανώλη των χοίρων

Αντιμέτωποι με μαζικό αφανισμό βρίσκονται οι αγριόχοιροι στη Γερμανία. Ως μέτρο για να προληφθεί η μετάδοση και εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η οποία εξαπλώνεται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο αντιπρόεδρος του Γερμανικού Αγροτικού Συνδέσμου Βέρνερ Σβαρτς υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξοντωθεί διά πυροβολισμού το 70% των αγριογούρουνων της χώρας, που υπολογίζονται σήμερα σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο. Αυτό το μέτρο θα λειτουργούσε προληπτικά ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης του θανατηφόρου για τα άγρια και οικόσιτα γουρούνια ιού στη Γερμανία, να μπορεί η κατάσταση να τεθεί ταχύτερα υπό έλεγχο.

Αυτό βρίσκει σύμφωνο και τον γερμανό υπουργό Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ, ο οποίος επισημαίνει ότι «μια έξυπνη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία πρόληψης». Ήδη πολλά γερμανικά κρατίδια ενθαρρύνουν τους κυνηγούς να εντείνουν τη δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας στο στόχαστρό τους τα αγριογούρουνα.

Εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων διαφωνούν ότι η μαζική θανάτωση αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή της μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και τονίζουν ότι η εντατικοποίηση του κυνηγιού των άγριων χοίρων στα σύνορα της Γερμανίας με την Τσεχία και την Πολωνία σε συνδυασμό με μια στοχευμένη ενημέρωση των κυνηγών θα επαρκούσαν ως προληπτικά μέτρα.

Από την υποσαχάρια Αφρική στην Ευρώπη

Όπως προδίδει το όνομά της, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) δεν ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική. Εκεί μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τσιμπούρια, τα οποία τρέφονται με αίμα γουρουνιών. Αυτά τα τσιμπούρια μολύνουν με ποικίλους ιούς επίσης πουλιά και νυχτερίδες, ωστόσο ο ιός ΑΠΧ μπορεί να επιβιώσει μόνο σε τσιμπούρια και γουρούνια. Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν.

Αν και το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριών δεν υπάρχει στην Ευρώπη, κρούσματα του ΑΠΧ καταγράφονται ολοένα και συχνότερα εκεί. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σωματικών υγρών άμεσα από το ένα γουρούνι στο άλλο. Πρώτα μεμονωμένα κρούσματα υπήρξαν τη δεκαετία του 1990 στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, με την κατάσταση να τίθεται τότε γρήγορα υπό έλεγχο. Εξάπλωση του ΑΠΧ υπήρξε και στη Σικελία, όπου έχει γίνει στο μεταξύ ενδημικός ιός.

Η ευρύτερη εξάπλωση του ιού σήμερα καταγράφεται στην περιοχή της Βαλτικής και στην ανατολική Ευρώπη -από τη Γεωργία μέχρι την Τσεχία και από την Εσθονία. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη επιδημία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στην παραθαλάσσια πόλη Πότι στη Γεωργία. Ένα πλοίο από την Αφρική είχε απορρίψει εκεί το 2007 σκουπίδια με υπολείμματα μολυσμένων τροφίμων.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Υγείας των Ζώων Friedrich-Loeffler επισήμανε στην DW ότι αγριογούρουνα είχαν πιθανότατα προσβληθεί τότε από τον ιό σε χωματερή της περιοχής και εν συνεχεία μετέδωσαν τη νόσο. Κτηνίατροι διέγνωσαν το 2014 τα πρώτα κρούσματα εκδήλωσης του ιού σε αγριόχοιρους στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Απειλή για τους κτηνοτρόφους

Το 2017 ο ιός ανιχνεύθηκε σε ανατολικές χώρες της ΕΕ σε 3.892 αγριογούρουνα που είχαν ψοφήσει και σε 248 οικόσιτα γουρούνια. Ιδιαίτερα σοβαρή, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, θεωρείται σήμερα η κατάσταση στη νοτιοανατολική Πολωνία, στα σύνορα με της χώρας με τη Σλοβακία.

Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ΑΠΧ. Σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια κτηνοτροφική μονάδα πρέπει να θανατώνονται όλα τα ζώα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον και την επιβίωση των κτηνοτροφικών μονάδων. Στην ΕΕ είναι υποχρεωτική η δήλωση του ιού. Οι κυνηγοί καλούνται να παίρνουν δείγμα γενετικού υλικού από νεκρά ζώα που εντοπίζουν και να τα αποστέλλουν για εργαστηριακή εξέταση ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου.

 

localStorage.clear();


Πηγή