Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Κίνα: Θεραπεία με βλαστοκύτταρα βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται κινέζοι επιστήμονες μετά μία σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της θεραπείας της υπογονιμότητας.

Η θεραπεία θα επιτρέπει στις νέες γυναίκες που έχουν πρόβλημα στα αναπαραγωγικά τους όργανα να αποκτήσουν παιδιά.

Ερευνητές της αναγεννητικής ιατρικής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) μαζί με γυναικολόγους του Drum Tower Hospital στη Ναντζίνγκ χρησιμοποίησαν επιτυχώς ανθρώπινα βλαστοκύτταρα μεσεγχυματικού ομφάλιου λώρου για την αποκατάσταση προβληματικών ωοθηκών σε μία ασθενή, η οποία τον περασμένο μήνα κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.

Η 34χρονη μητέρα είχε διαγνωστεί πριν από τρία χρόνια με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF) και το 2015 ξεκίνησε θεραπεία.

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια επηρεάζει γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ στην Κίνα το ποσοστό των γυναικών αυτών είναι πάνω από το 1%, ειδικά μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και το ποσοστό αυξάνεται, ειδικά στις πιο νέες γυναίκες.
«Μία προβληματική ωοθήκη δεν μπορεί να παράξει ωάρια», λέει η Σαν Χαϊσιάνγκ, επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος στο Drum Tower Hospital.

Η πιο κοινή θεραπεία είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, καθώς όμως τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, οι γιατροί αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ως εν δυνάμει «αγιάτρευτο». Η έρευνα διεξήχθη υπό τον καθηγητή Ντάι Τζιανγόου στο Ινστιτούτο Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας το οποίο υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS). Ήδη από το 2009 μελετούσε τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα και το 2015 ξεκίνησε την συνεργασία του με την ομάδα της Σαν.
«Όλα αυτά τα χρόνια έγινα μάρτυρας πολλών ιστοριών με οικογένειες που ξόδευαν χρόνο και χρήματα για θεραπείες χωρίς αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ κάποιοι διέλυσαν ακόμα και τους γάμους τους», λέει ο Ντάι.

Πολλές γυναίκες υποβλήθηκαν σε αυτήν την θεραπεία και απέκτησαν μωρά

Μία δυσκολία στη διάρκεια των ερευνών ήταν η διατήρηση των βλαστοκυττάρων μέσα στην προβληματική περιοχή των οργάνων της γυναίκας. Έπειτα από πειράματα χρόνων σε αρουραίους και χοίρους, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ενέσιμο και διασπώμενο έξυπνο ικρίωμα κολλαγόνου με βιοϋλικά το οποίο έλυσε το πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη γυναίκα από τον Δεκέμβριο του 2015 που ξεκίνησε τη θεραπεία υποβλήθηκε τρεις φορές σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, και τον Μάιο του 2017 έμεινε έγκυος. Τα τελευταία δύο χρόνια 23 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια υποβλήθηκαν σε αυτήν την θεραπεία. Σε εννέα από αυτές αποκαταστάθηκε σταδιακά η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών τους, ενώ δύο έμειναν έγκυες.

Ο Ντάι είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα της Κίνας ήδη από το 2014, όταν η ερευνητική του ομάδα και οι γυναικολόγοι του Drum Tower Hospital εμφύτευσαν με επιτυχία βλαστοκύτταρα μυελού των οστών στο ενδομήτριο μίας γυναίκας το οποίο είχε υποστεί βλάβη.
Τέσσερις μήνες αργότερα η γυναίκα έμεινε έγκυος, καθώς η μήτρα της μετά την επέμβαση άρχισε να λειτουργεί φυσιολογικά. Εκτοτε πολλές γυναίκες υποβλήθηκαν σε αυτήν την θεραπεία και απέκτησαν μωρά.

Στην Κίνα σήμερα πάνω από 50 εκατομμύρια γυναίκες αδυνατούν να κάνουν παιδιά. Το 20 με 40% αυτών υποφέρει από βλάβη του ενδομητρίου. Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων είναι λιγότερο επώδυνες από άλλες θεραπείες, ενώ η διάρκεια της επέμβασης είναι μόνο μία ώρα.
Ο Ντάι πιστεύει ότι η εξέλιξη της αναγεννητικής τεχνολογίας θα «εξαφανίσει» στο άμεσο μέλλον περιπτώσεις όπως η βλάβη στο ενδομήτριο. Το 2015, η ομάδα του πρωτοστάτησε στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με χρόνιες βλάβες του νωτιαίου μυελού.

«Είμαι ευτυχισμένος όταν βλέπω τόσο πολλούς ασθενείς να θεραπεύονται και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα αποκτώντας παιδιά. Ένας επιστήμονας έχει την ευθύνη όχι μόνο να φέρει κοντά τους ανθρώπους με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, αλλά και με την ελπίδα», λέει χαμογελώντας ο Ντάι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή