Η μητρότητα σίγουρα αλλάζει τελείως την ζωή μιας γυναίκας. Την αλλάζει και σαν άνθρωπο, αλλάζει όμως και την καθημερινότητα και τις συνήθειες της. Το αν το μωράκι που θα έρθει είναι αγόρι ή κορίτσι στην αρχή μας φαίνεται άνευ σημασίας! Είναι όμως και στην πραγματικότητα;
Στους περισσότερους, η λέξη «αγόρι» ή «κορίτσι», φέρνει συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό. Τα μικρά κοριτσάκια τα έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με το ροζ, τις πριγκίπισσες, τα τούλια και τις κούκλες, ενώ για τα μικρά αγοράκια σκεφτόμαστε αυτοκινητάκια, σπαθιά, και αθλήματα. Πόσο όμως διαφορετικό είναι να μεγαλώνουμε ένα αγόρι από ένα κορίτσι;
Ας ξεκινήσουμε από τα κοριτσάκια, καθώς οι κυρίες προηγούνται! Τα κορίτσια για κάποιον λόγο θεωρούμε ότι είναι πιο εύκολο να τα μεγαλώσουμε. Έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι γλύκα, ήρεμα και ότι δεν ξεσηκώνουν τον κόσμο όπως ένα αγόρι. Κάτι τέτοιο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια! Τα κοριτσάκια, όταν ακόμα είναι μωρά αλλά και στην παιδική τους ηλικία, είναι πολύ πιο ώριμα και «υπάκουα» σε σχέση με άλλα αγόρια της ηλικίας τους. Όταν ξεκινήσουν να επικοινωνούν με τους γύρω του και να λένε τις πρώτες λέξεις, δεν έχουν σταματημό! Τα κορίτσια επιδιώκουν περισσότερο την επικοινωνία με τους γύρω τους και απολαμβάνουν τον κόσμο και τη φασαρία! Και όσο για τις ασθένειες και τις αλλεργίες που βασανίζουν πολλά μικρά παιδιά, τα κορίτσια κατά μέσο όρο είναι λιγότερο επιρρεπή σε σχέση με τα αγόρια. Βέβαια αν είστε κοριτσομάνα μην επαναπαύεστε! Όσο μεγαλώνουν και πλησιάζουν τη δύσκολη ηλικία της εφηβείας, τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν! Τα κορίτσια ζουν πιο έντονα την ηλικία των δώδεκα με δεκαοχτώ και συνήθως τότε κάνουν την επανάστασή τους! Τότε, μπορεί να αρρωσταίνουν πιο εύκολα , ενώ ψυχολογικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, καραδοκούν! Ακόμα και όταν είναι μικρά, τα κορίτσια συχνά θα παίρνουν τα καλλυντικά σας και θα μιμούνται την κάθε σας λέξη και κίνηση. Η μητέρα για ένα κορίτσι, πάντα θα αποτελεί πρότυπο και ακόμα και αν μεγαλώνοντας, η αδυναμία στον μπαμπά είναι αναπόφευκτη, μην ανησυχείτε! Η σύνδεση μαμάς και κόρης είναι πάντα μοναδική!
Τα αγοράκια από την άλλη είναι οι σίφουνες του σπιτιού! Όπως φαίνεται αυτό δεν είναι απλώς μία κοινή αντίληψη, αλλά και μία άποψη επιστημονικά τεκμηριωμένη. Έρευνες έδειξαν ότι τα αγόρια, όταν ακόμα είναι πολύ μικρά, κλαίνε και φωνάζουν περισσότερο. Είναι υπερκινητικά, έχουν καλό προσανατολισμό και έμφυτη την τάση να εξερευνήσουν το περιβάλλον που βρίσκονται, χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο. Τα αγόρια είναι 80% πιο επιρρεπή σε ατυχήματα και σπάνια ακούν την λέξη «Μη..»! Μην ανησυχήσετε αν από τη νηπιακή ακόμα ηλικία πει όχι στα χάδια και στα γαργαλητά, καθώς τα αγόρια απαγκιστρώνονται από εσάς και ανεξαρτητοποιούνται πολύ πιο γρήγορα από τα κορίτσια. Όσο είναι ακόμα μικρά, θα ταλαιπωρούνται συχνά με ιώσεις και αλλεργίες, μεγαλώνοντας όμως, το ανοσοποιητικό τους γίνεται πιο ισχυρό. Όσο για το ποιος είναι το πρότυπο στην οικογένεια, ασφαλώς αυτός είναι ο μπαμπάς! Στη ζωή του κάθε παιδιού, η μαμά είναι μία μοναδική φιγούρα και ειδικά τα πρώτα χρόνια είναι κολλημένο πάνω σας ανεξάρτητα από το αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Μεγαλώνοντας όμως και παρατηρώντας το περιβάλλον γύρω τους, τα παιδιά, πρώτα από όλα καταλαβαίνουν τους ρόλους μέσα στην οικογένεια. Τα αγόρια λοιπόν, αν και ο μπαμπάς θα είναι ο ήρωας, θα έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδία τους για εσάς, είτε το δείχνουν είτε όχι!
Το πιο σημαντικό όμως στον κόσμο των παιδιών είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο! Μπορεί ένα κοριτσάκι να είναι ζωηρό, υπερκινητικό και να παίζει με αυτοκινητάκια και αντίστοιχα ένα αγόρι να έχει μία πιο ήρεμη φυσιογνωμία! Άλλωστε μπορεί κάποιες από τις διαφορές αγοριών-κοριτσιών να οφείλονται σε γεννητικούς παράγοντες, αλλά καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από το ότι εμείς συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Ανεξάρτητα όμως από το φύλο, μην ξεχνάτε ότι τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά κάνουν καλό τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια. Να τους δίνετε κίνητρα και αυτονομία και να επιβραβεύετε τις προσπάθειες τους! Έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και θα περάσουν από τη βρεφική στη νηπιακή, έπειτα στην παιδική και μετά στην εφηβική ηλικία ομαλά, χωρίς να το καταλάβετε!
Πηγή: mothersblog.gr