Από τα παγόνια μέχρι και τους εξωτικούς δηλητηριώδεις βατράχους, η χλωρίδα και η πανίδα είναι γεμάτες από όλων των λογιών τα ζωντανά, φανταχτερά και εντυπωσιακά χρώματα.
Είναι τέτοια μάλιστα η ποικιλία των χρωμάτων της φύσης που οι επιστήμονες χρειάζονται βδομάδες ολόκληρες για να αναπαράγουν εργαστηριακά ένα μόνο φυσικό χρώμα (και ειδικά το κόκκινο), με τη βοήθεια πάντα της λιθογραφίας ηλεκτρονικής δέσμης, μιας νανοτεχνολογίας που βασίζεται σε δέσμες ηλεκτρονίων που «γράφουν» χρώματα σε επιφάνειες.
Πλέον όμως το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ βρήκε πως τα δύστροπα αυτά φυσικά χρώματα έχουν έναν γενετικό κώδικα που μπορεί να αντιγραφεί!
Η μελέτη εξέτασε τις γενετικές μεταλλάξεις του φλαβοβακτηρίου IR1, το οποίο αντανακλά διαφορετικά μήκη κύματος για να παράγει το δικό του πράσινο μεταλλικό χρώμα. Και το κάνει αυτό με τρόπο εντελώς ιδιοσυγκρασιακό, καθώς δεν χρειάζεται χρωστικές (όπως η χλωροφύλλη ή η μελανίνη) για το καλογυαλισμένο χρωματικό αποτέλεσμά του, παρά το μυστικό βρίσκεται στη δική του, εσωτερική, νανοδομή.
Οι ερευνητές μετάλλαξαν γενετικά το φλαβοβακτήριο για να δουν αν θα διατηρήσει τις χρωστικές ιδιότητές του και βρήκαν πως το πείραμα όχι μόνο δούλεψε, αλλά απέδωσε και όλο το φάσμα του ορατού φωτός, από το μπλε ως το κόκκινο!
Έχοντας κατανοήσει λοιπόν τον γενετικό κώδικα πίσω από τα φυσικά χρώματα, οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι μπορούν να αναπαράγουν τα μοναδικά χρώματα της φύσης μέσα σε 24 ώρες: «Το μέλλον είναι ανοιχτό για βιοδιασπώμενες μπογιές στα αυτοκίνητα και τους τοίχους μας, αναπτύσσοντας απλώς το ακριβές χρώμα και την απόχρωση που θέλουμε», λέει η καθηγήτρια χημείας του Κέιμπριτζ, Silvia Vignolini. Αναπτύσσοντας απλώς τις αντίστοιχες αποικίες των φλαβοβακτηρίων δηλαδή!
localStorage.clear();
Πηγή