Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Ανοσοποιητικό μητέρας: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο του μωρού

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου ενεργοποιείται από παράγοντες, όπως λοιμώξεις, αλλεργίες, στρες κλπ., προκαλείται έκκριση πρωτεϊνών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Παλαιότερη μελέτη σε ζώα είχε δείξει ότι μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες μπορούν να επηρεάσουν τους απογόνους, δεν ήταν όμως γνωστό τι συμβαίνει στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες μελέτησαν νεαρές γυναίκες στη φάση της εγκυμοσύνης, του τοκετού και μέχρι τα παιδιά να φτάσουν σε νηπιακή ηλικία.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Όπως διαπίστωσαν, όταν το ανοσοποιητικό της μητέρας παρουσίαζε αυξημένη δραστηριότητα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, επηρεαζόταν η εγκεφαλική λειτουργικότητα των παιδιών.

Ειδικότερα, παρατήρησαν αλλαγές στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό των βρεφών των γυναικών που είχαν ενδείξεις φλεγμονής κατά την κύηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλλαγές στον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό είναι ένδειξη ότι η μητρική φλεγμονή είχε ξεκινήσει να έχει κάποια επίδραση ακόμα και πριν τη γέννηση του παιδιού.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποκάλυψαν διαταραχές στην επικοινωνία μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου στα παιδιά των οποίων το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα είχε εκκρίνει πρωτεΐνες κατά την κύηση, ένδειξη φλεγμονής.

Όταν τα παιδιά ήταν 14 μηνών, ο έλεγχος έδειξε διαφορές στις κινητικές δεξιότητες, την γλωσσική ανάπτυξη και συμπεριφορά ανάμεσα στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν ενεργοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα κατά την κύηση από κάποια φλεγμονή.

«Η μελέτη δείχνει ότι δείκτες φλεγμονής στο μητρικό αίμα μπορεί να σχετίζονται με μεσο- και μακροπρόθεσμες αλλαγές στον παιδικό εγκέφαλο. Αυτό μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τους τρόπους πρόληψης αυτών των επιπτώσεων και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με τον υγιέστερο τρόπο, ξεκινώντας από την μήτρα και φτάνοντας μέχρι και την όψιμη παιδική ηλικία», σημειώνει ο Δρ Μπράντλεϊ Πήτερσον συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Νέους κινδύνους για το έμβρυο ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου: Δείτε τους παράγοντες που την καθορίζουν

Χολίνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται & γιατί είναι σημαντική στην εγκυμοσύνη


Πηγή