Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Lipidology.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη εξέταση φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστος «δείκτης πρόβλεψης» του πρόωρου θανάτου από την παραδοσιακή εξέταση χοληστερίνης του αίματος.
Ω-3 λιπαρά & πρόωρος θάνατος
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα των Ω-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ και εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ αντίστοιχα) σε δείγμα 2.500 ενηλίκων που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα στο ξεκίνημα της μελέτης.
Ο Δείκτης Ω-3 (Omega-3 Index) που μέτρησαν οι ερευνητές αποτυπώνει τα επίπεδα EPA και DHA στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Σε βάθος χρόνου, οι συμμετέχοντες που είχαν τον υψηλότερο Δείκτη Ω-3 φάνηκε να διατρέχουν 33% μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία (καρδιοπάθεια, καρκίνο κ.ά.) σε σύγκριση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσο τα επίπεδα Ω-3 λιπαρών στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια (θανατηφόρα ή μη) όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Και στην περίπτωση αυτή διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερο Δείκτη Ω-3 ήταν πιο προστατευμένοι, αφού ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Από τα ευρήματα της νέας μελέτης προκύπτει με μεγάλη σαφήνεια ότι οι ευεργετικές δράσεις των λιπαρών EPA και DHA δεν περιορίζονται σε μία μόνο παθολογική βιολογική διεργασία –όπως η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση)– αλλά αντίθετα έχουν ευρύ φάσμα θετικών επιδράσεων.
Επίσης, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι ερευνητές, η μέτρηση των δύο λιπαρών στο αίμα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών ή του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Ω-3 & χοληστερίνη
Η σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων Ω-3 και μικρότερου κίνδυνο θανάτου έχει διαπιστωθεί και σε παλαιότερες επιστημονικές μελέτες.
Μια καινοτομία της νέας μελέτης είναι όμως ότι συνέκρινε τα επίπεδα Ω-3 με τα επίπεδα χοληστερίνης του αίματος ως προς τη χρησιμότητα του κάθε δείκτη για την εκτίμηση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου, καθώς και οι δύο δείκτες αποτελούν πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια.
Παραδόξως, ο Δείκτης Ω-3 φάνηκε να υπερέχει και να αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και αξιοπιστία τις αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, πράγμα που συνεπάγεται ότι ίσως σύντομα τον δούμε να συμπεριλαμβάνεται στον πρότυπο προληπτικό έλεγχο καρδιαγγειακού κινδύνου.
Πού βρίσκουμε το EPA και το DHA
Υπάρχουν τρεις τύποι Ω-3 λιπαρών οξέων: το άλφα λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ (DHA).
Το ALA βρίσκεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως ο λιναρόσπορος και το σογιέλαιο. Τα λιπαρά EPA και DHA βρίσκονται σε ποικίλα θαλάσσια είδη, όπως ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες), φύκια και φυτοπλαγκτόν.
Για επαρκή πρόσληψη Ω-3 λιπαρών, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε τουλάχιστον μία μερίδα ψάρι την εβδομάδα.
Δείτε κι αυτό:
Το τεστ των 30’’ που προβλέπει τον πρόωρο θάνατο
Κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Πώς θα τον μειώσετε έως και κατά 42%
Οι 5 αριθμοί που προβλέπουν τον πρόωρο θάνατο
Πηγή