Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης, μιας σήμερα ανίατης νευρολογικής πάθησης.
Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς κλινικής δοκιμής δίνουν νέες ελπίδες, καθώς η θεραπεία κατάφερε να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το BBC.
Η θεραπεία καταστρέφει με αντικαρκινικά φάρμακα χημειοθεραπείας το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα (που στρέφεται εναντίον του ασθενούς) και δημιουργεί ένα καινούριο μετά την εισαγωγή βλαστικών κυττάρων, τα οποία έχουν ληφθεί από το αίμα και τον μυελό του ασθενούς. Τα βλαστοκύτταρα αυτά, που δεν είχαν επηρεασθεί από τη νόσο, στη συνέχεια αναλαμβάνουν την αναγέννησή του ανοσοποιητικού συστήματος εξ αρχής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μπαρτ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο, έκαναν την κλινική δοκιμή με 102 ασθενείς σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών. Όλοι έπασχαν από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, η οποία χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτα επεισόδια υποτροπής της ασθένειας, μετά τα οποία ακολουθούν διαστήματα μηνών ή και ετών σχετικής ύφεσης.
Μια ομάδα ασθενών έκανε μεταμόσχευση αιματοποιητικών βλαστικών κυττάρων, ενώ μια δεύτερη ομάδα ελέγχου (για λόγους σύγκρισης) ακολούθησε τη συνήθη φαρμακευτική θεραπεία. Μετά από ένα έτος, μόνο μία υποτροπή συνέβη στην πρώτη ομάδα της βλαστοκυτταρικής θεραπείας, έναντι 39 υποτροπών στη δεύτερη ομάδα.
Τρία χρόνια μετά τη θεραπεία, τα μοσχεύματα είχαν αποτύχει σε τρεις από τους 52 ασθενείς που είχαν κάνει τη βλαστοκυτταρική θεραπεία (ποσοστό 6%), έναντι αποτυχίας της φαρμακευτικής θεραπείας σε 30 από τους 50 ασθενείς της δεύτερης ομάδας (ποσοστό 60%).
Μέσα σε αυτή την τριετία οι ασθενείς που είχαν δεχθεί τα βλαστικά κύτταρα και είχαν αναπτύξει ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα, εμφάνιζαν λιγότερες κινητικές δυσκολίες, ενώ αντίθετα όσοι είχαν πάρει φάρμακα, είχαν επιδείνωση συμπτωμάτων.
«Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά υπέρ της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων σε σχέση με τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα.
Η νευρολογική κοινότητα είχε εκφράσει σκεπτικισμό γι’ αυτή τη θεραπεία, αλλά αυτά τα αποτελέσματα θα της αλλάξουν άποψη», δήλωσε ο δρ Μπαρτ.
Για «τα καλύτερα αποτελέσματα που έχω δει ποτέ σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή για την πολλαπλή σκλήρυνση», έκανε λόγο ο καθηγητής νευρολογίας Μπέιζιλ Σάροκ του Βασιλικού Νοσοκομείου Χάλαμσιρ του Σέφιλντ. Ενώ ο καθηγητής Τζον Σνόουντεν του ίδιου νοσοκομείου (που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή) μίλησε για «μια εξέλιξη που αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού για όσους ασθενείς αντιστέκονται στη φαρμακοθεραπεία».
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή