.infinite-article-container .comments-list-wrap .comments-list{ display:block!important; }
Υλικά για 4 άτομα
- 250 γρ. λαζάνια
- 500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
- 300 γρ. γλώσσες
- 300 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος
- άλλα θαλασσινά (προαιρετικά)
- 150 ml λευκό κρασί ξηρό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 4-5 ντομάτες ώριμες, σφιχτές, αποφλοιωμένες
- 1-1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
- 1-2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 κλωναράκια
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ θαλασσινών
- 300 ml από τον ζωμό που έβρασαν τα κεφάλια των γαρίδων
- 700 ml γάλα (3.5% λιπαρά) καυτό
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 100 γρ. αλεύρι όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τελείωμα
- 1 κ.σ. βούτυρο σε μικρά κυβάκια (για το ψήσιμο)
- 3-4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις γαρίδες. Αφαιρείτε το κεφάλι και το κέλυφος, κόβοντας κατά μήκος, με ψαλίδι. Αφαιρείτε και τη μαύρη γραμμή στη ράχη.
- Προετοιμάζετε τον ζωμό. Σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ρίχνετε 400 ml νερό, τη 1 σκελίδα σκόρδο (καθαρισμένη) και τα 2 κλαράκια μαϊντανού.
- Προσθέτετε τα κεφάλια και τα κελύφη απ’ τις γαρίδες και το κρασί. Φέρνετε σε βρασμό, ξαφρίζετε και σιγοβράζετε (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) για 15 λεπτά.
- Αλατίζετε ελαφρά. Αποσύρετε, σουρώνετε και κρατάτε 300 ml απ’ τον ζωμό. Πετάτε τα υπόλοιπα. Σε τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζετε το βούτυρο να κάψει.
- Προσθέτετε τις γλώσσες και ροδίζετε 1 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αφαιρείτε σε πιάτο και προσθέτετε τις καθαρισμένες γαρίδες. Ψήνετε επίσης 1 λεπτό ανά πλευρά.
- Ετοιμάζετε τις ντομάτες. Τις φιλετάρετε, όντας αποφλοιωμένες, κόβοντας κάθετα μεγάλα κομμάτια. Αφαιρείτε τα σπόρια και κόβετε σε μικρότερα.
- Σκουπίζετε το ίδιο τηγάνι με χάρτινη πετσέτα και ρίχνετε το ελαιόλαδο (1 κ.σ.) και την άλλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη. Προσθέτετε τις ντομάτες, την καυτερή πιπεριά και αλάτι.
- Μαγειρεύετε για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να φύγουν τα πολλά υγρά. Αποσύρετε, αφαιρείτε την πιπεριά και ρίχνετε τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Κάνετε την μπεσαμέλ για θαλασσινά. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ρίχνετε το βούτυρο να ζεσταθεί καλά και να λιώσει.
- Μετακινείτε το σκεύος από τη φωτιά στο διπλανό μάτι, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, να ενσωματωθούν τα δύο υλικά.
- Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το καυτό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Προσθέτετε και τον ζωμό των γαρίδων. Σ’ αυτό το σημείο θα έχετε ένα αραιό μείγμα.
- Επαναφέρετε το σκεύος με το μείγμα σε δυνατή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει μια αρκετά πυκνή κρέμα (6-9 λεπτά ανάλογα με την φωτιά). Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζετε και διορθώνετε.
- Κρατήστε το 1/3 της ποσότητας χωριστά και ρίξτε στο υπόλοιπο (στα 2/3) όλα τα κομμένα ψαρικά-θαλασσινά. Ελέγξτε ξανά το αλατοπίπερο, σύμφωνα με την γεύση σας. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Στρώνετε τα λαζάνια με θαλασσινά (3 στρώσεις ζυμαρικού): Αλείψτε ελαφρώς το πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε στη βάση το 1/3 της σάλτσας ντομάτας.
- Τοποθετείστε πάνω του με σειρά 4 λαζάνια, κόβοντας τα λίγο στις γωνίες, αν χρειάζεται, ώστε να έρθουν στα τοιχώματα ακριβώς. Βάλτε πάνω τους άλλο 1/3 ντομάτας και τη μισή μπεσαμέλ με τα θαλασσινά.
- Κάντε άλλη μια στρώση με τον ίδιο τρόπο και τελειώστε με το 1/3 της σκέτης μπεσαμέλ που κρατήσατε χωριστά. Ισιώστε, πασπαλίστε με την παρμεζάνα και μοιράστε στην επιφάνεια τα μικρά κομματάκια βουτύρου.
- Ψήστε τα λαζάνια με θαλασσινά στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Βγάλτε τα και αφήστε 10-15 λεπτά να κρυώσουν και να δέσουν οι γεύσεις, πριν τα κόψετε.
Source link