«ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επείγονται να εντάξουν χώρες των Δ. Βαλκανίων, ανάμεσά τους και την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, πρωτίστως για γεωπολιτικούς λόγους, προκειμένου να περιορίσουν και την επιρροή άλλων ανταγωνιστριών χωρών, όπως η Ρωσία, η Κίνα κλπ και τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ παίζει και η κυβέρνηση» επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Ερωτηθείς μήπως συμφέρει την Ελλάδα η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν επιθυμούν την ένταξή της η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Τουρκία, απάντησε, επικαλούμενος και την ιστορική πείρα ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι και για το αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια, αλλά και για το γεγονός ότι δύο και τρεις φορές, ίσως και παραπάνω, έχουν αλλάξει τα σύνορα στα Βαλκάνια και αυτή τη στιγμή καθώς προωθείται σταδιακά η ενσωμάτωση του Κοσσόβου -που είναι ένα ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο επί της ουσίας- στο πλαίσιο της λεγόμενης “Μεγάλης Αλβανίας”».
Υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι «πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια» και πρόσθεσε ότι από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ «είναι αντίθετο σε μια συμφωνία που είναι προϋπόθεση αυτής της προοπτικής».
Χαρακτήρισε «αφέλεια το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της, επειδή η Ελλάδα δεν ξοδεύει τον αναγκαίο διπλωματικό χρόνο ή το αναγκαιο διπλωματικό κεφάλαιο».
«Στις διεθνείς σχέσεις αν προσπαθήσεις να επουλώσεις όπως-όπως μια πληγή, χωρίς να αντιμετωπίζεις τις βασικές αιτίες, θα τη βρεις μπροστά σου σε μια επομενη φάση ίσως και πιο οξυμένη» πρόσθεσε.
Ως προς το αν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η σύνυπαρξή της στην ίδια συμμαχία με ενισχυμένο ρόλο, είπε ότι την απάντηση στο ερώτημα «δίνει η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα με την Τουρκία είναι στην ίδια συμμαχία από το 1952».
«Ποτέ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν εξασφάλισαν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» πρόσθεσε επικαλούμενος και το παράδειγμα της Αλβανίας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και μια δεκαετία, αλλά οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν έχουν εξομαλυνθεί.
«Η εναπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε οργανισμούς οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι οργανισμοί αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας, δημιουργεί πολύ μεγάλους κινδύνους και εμπλέκει τον λαό σε πολύ μεγάλες περιπέτειες» τόνισε.
Ερωτηθείς αν, έχοντας ένα “αγκάθι” από την Ανατολή που λέγεται Τουρκία, πρέπει η Ελλάδα να αφήσει ανεξέλεγκτο και υπό την επιρροή της Τουρκίας άλλο ένα “αγκάθι” στη Δύση που λέγεται “Σκόπια”, απάντησε ότι “η αφετηρία αυτού του συλλογισμού είναι λανθασμένη, καθώς θεωρεί ότι η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων».
Το ΚΚΕ, συνέχισε, «δεν θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων, δεν θα οδηγήσει σε σταθερότητα, όπως επίσης μια σειρά άλλα ζητήματα με βάση και την ενημέρωση που έχουμε, ενόψει της συμφωνίας που εκτιμούμε ότι θα έλθει στην Βουλή, δεν λύνονται. Όπως το ζήτημα του αλυτρωτισμού».
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από το 1992, «όταν όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε Συνασπισμός, έτρεχαν στα εθνικιστικά συλαλλητήρια με επίκεντρο το όνομα, έλεγε οτι μπορει να γίνει αποδεκτή μια ονομασία σύνθετη με αποκλειστικά γεωγραφικό προσδιορισμό αν και εφόσον συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις με βασική την απάλειψη των αλυτρωτισμών».
Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση στο ζήτημα του ονόματος, αλλά όχι στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, τονίζοντας «μιλάμε για λύση να αλλάξει το Σύνταγμα (της πΓΔΜ), δεν μιλάμε για υποσχέσεις να αλλάξει κάποια στιγμή το Σύνταγμα εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί».
localStorage.clear();
Πηγή