Η γέννηση ενός βασιλικού μωρού στη Βρετανία δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός, διέπεται από αυστηρό πρωτόκολλο που έχει τις ρίζες του σε πατρογονικές παραδόσεις:
Υπήρξε εποχή όπου ο υπουργός Εσωτερικών έπρεπε να παραστεί στον τοκετό για να διασφαλίσει τη νομιμότητα του παιδιού. Η παράδοση αυτή έπαυσε να ισχύει από το 1936 και τη γέννηση της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της εξαδέλφης της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αντίθετα, προέβλεψε να είναι παρών στον τοκετό, όπως έκανε και στα δύο πρώτα του παιδιά και όπως πριν από αυτόν, ο πατέρας του Κάρολος, ή ο Αλβέρτος, ο σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ο πρώτος κύκλος της βασιλικής οικογένειας και οι γονείς της Κέιτ στη συνέχεια θα είναι οι πρώτοι που θα μάθουν το ευτυχές γεγονός, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την παράδοση, η γέννηση θα ανακοινωθεί στους υπηκόους με την αναγγελία που θα υπογράφουν βασιλικοί γιατροί. Η αναγγελία θα αναρτηθεί σε επίχρυσο καβαλέτο που θα τοποθετηθεί στον περίβολο των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για την ενημέρωση του κοινού. ‘Οπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή, τα Ανάκτορα θα εκδώσουν ανακοίνωση, η οποία θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook.
Ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας θα ειδοποιήσει τους γενικούς κυβερνήτες της Κοινοπολιτείας.
Το παιδί θα φέρει τον τίτλο του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας μετά τη μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2012 από τη βασίλισσα, η οποία ήθελε να εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά του πρίγκιπα Ουίλιαμ θα φέρουν τον τίτλο αυτό. Μέχρι τότε, μόνο ο πρωτότοκος γιος του πρωτότοκου γιου του πρίγκιπα της Ουαλίας, δηλαδή ο Τζορτζ, θα είχε τον τίτλο του πρίγκιπα και της βασιλικής υψηλότητας.
Όπως και στα δύο πρώτα παιδιά τους, ο δούκας και η δούκισσα του Κέμπριτζ δεν ήθελαν να γνωρίσουν το φύλο του τρίτου μωρού. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τα ονόματα και οι τζογαδόροι ποντάρουν στα Μέρι, ‘Αλις, Βικτόρια, Αλεξάντρα αν είναι κορίτσι, ‘Αρθουρ, ‘Αλμπερτ, Τζέιμς, Φίλιπ αν είναι αγόρι. Οι Βρετανοί περίμεναν δύο ημέρες για να μάθουν τα ονόματα του Τζορτζ και της Σάρλοτ.
Αν το μωρό είναι αγόρι, δεν θα προηγηθεί της Σάρλοτ στη σειρά διαδοχής, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από τα 16 βασίλεια που αναγνωρίζουν τη βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγό του κράτους.
Ο κανονισμός αυτός που τέθηκε σε ισχύ στις 28 Οκτωβρίου 2011, πριν από τη γέννηση του Τζορτζ, είχε στόχο να τερματίσει το δικαίωμα αυτό για τα πρωτότοκα αγόρια, αρχής γενομένης από τη γενιά των παιδιών του πρίγκιπα Ουίλιαμ: τώρα πλέον το πρωτότοκο παιδί του μονάρχη κληρονομεί τον θρόνο, όποιο κι αν είναι το φύλο του, και όχι το πρωτότοκο αγόρι.
Η χώρα θα χαιρετίσει με κανονιοβολισμούς τη γέννηση
Στον Πύργο του Λονδίνου θα ριφθούν 62 κανονιοβολισμοί (21 ως χαιρετισμός της γέννησης του παιδιού, άλλοι 20 δεδομένου του βασιλικού καθεστώτος του Πύργου και άλλοι 21 γιατί ο Πύργος βρίσκεται μέσα στη συνοικία του Σίτι). Κανονιοβολισμοί θα ριφθούν επίσης στο Χάιντ Παρκ ή στο Γκριν Παρκ και η βρετανική σημαία θα υψωθεί σε όλα τα επίσημα κτίρια.
Είναι γνωστό ότι το μωρό θα φέρει τον τίτλο της “βασιλικής υψηλότητας” και θα βαπτιστεί στην Αγγλικανική Εκκλησία, φορώντας ένα αντίγραφο του φορέματος από δαντέλα και σατέν που φορούσε η πρωτότοκη κόρη της Βικτωρίας το 1841. Το γνήσιο φόρεμα δεν χρησιμοποιείται από το 2004 για λόγους προστασίας του από τη φθορά του χρόνου.
Ο πρίγκιπας Τζορτζ του Κέμπριτζ γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 2013. Βαπτίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι στο βασιλικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Σεντ Τζέιμς με νερό από τον ποταμό Ιορδάνη –όπου ο Ιησούς βαπτίστηκε από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Το νερό τοποθετήθηκε σε ασημένια κολυμπήθρα, διακοσμημένη με σκαλισμένα νούφαρα, την οποία χρησιμοποιεί επί γενιές ολόκληρες η βασιλική οικογένεια.
Συνήθως τα βασιλικά μωρά έχουν πολλούς νονούς και νονές. Ο Τζορτζ έχει επτά, εκ των οποίων η Ζάρα Τίνταλ, η ξαδέλφη του Ουίλιαμ. Η Σάρλοτ, που γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 2015, έχει πέντε.
localStorage.clear();
Πηγή