Η κατανάλωση ζάχαρης μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών και έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε τεστ που αφορούν στη μάθηση, τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τον προφορικό λόγο.
Επίσης, τα παιδιά που είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, τις οποίες συνήθως κληρονομούν από τους γονείς τους, διαπιστώθηκε ότι ήταν λιγότερο ευφυή σε σχέση με εκείνα που ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Ναι στη ζάχαρη, αλλά στην καλή
Αντίθετα τα παιδιά που έχουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο φρούτα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, πέτυχαν καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ.
Δεκάδες μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που δημιουργεί η ζάχαρη, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αλλά η μελέτη αυτή είναι μία από τις πρώτες που συνδέει τη ζάχαρη με την αργή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Πόση ζάχαρη επιτρέπεται;
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά την κατανάλωση όχι περισσοτέρων από δέκα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κάθε μέρα. Ωστόσο, η μέση ημερήσια κατανάλωση για αμερικανούς ενήλικες είναι πάνω από το διπλάσιο, περίπου στα 22 κουταλάκια του γλυκού, που αντιστοιχούν σε περίπου 350 θερμίδες, ενώ τα αμερικανάκια καταναλώνουν περισσότερο από την τριπλάσια συνιστώμενη ποσότητα, περίπου 32 κουταλάκια του γλυκού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί γιατροί προειδοποιούν εδώ και τρεις δεκαετίες για μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτικές συνήθειές τους δεν έχουν αλλάξει πολύ.
Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πηγή: vita.gr
localStorage.clear();
Πηγή