Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Διαβήτης τύπου 2: Με ποιες διαταραχές περιόδου συνδέεται

Η διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 στην εφηβεία είναι μια δύσκολη διαδικασία, γίνεται όμως ακόμη πιο σύνθετη όταν επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους.

Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αιμορραγία και εντονότερες κοιλιακές κράμπες, επισημαίνει η Δρ. Megan Kelsey, επικεφαλής συγγραφέας νέας μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Μακροπρόθεσμα, οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Στην παρούσα μελέτη σε κορίτσια στην εφηβεία, «οι διαταραχές της περιόδου επηρέασαν περίπου το ένα στα πέντε κορίτσια με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η Kelsey. Αυτά τα κορίτσια είχαν ακανόνιστες περιόδους παρά το γεγονός ότι όλες ακολουθούσαν θεραπεία για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 με μετφορμίνη.

Η Kelsey σημείωσε ότι ακόμα και κορίτσια που έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή έλαβαν άλλο φάρμακο για τον διαβήτη, συνέχισαν να έχουν ακανόνιστες περιόδους. «Μπορεί να χρειάζονται θεραπεία με ορμόνες για την εμμηνορροϊκή δυσλειτουργία», είπε.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Όπως εξήγησε, η υποκείμενη αιτία των διαταραχών περιόδου, μπορεί να είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από μεγάλη μελέτη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά. Οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση της μετφορμίνης, ενός φαρμάκου που αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη των τροφών για την παραγωγή ενέργειας.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 190 κορίτσια με διαβήτη τύπου 2. Κανένα από αυτά τα κορίτσια δεν λάμβανε αντισυλληπτικά.

Ο ορισμός των ακανόνιστων περιόδων είναι οι τρεις ή λιγότερες περίοδοι στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Τα κορίτσια ήταν περίπου 14 ετών και εμφάνισαν διαβήτη μεταξύ πέντε και έξι ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 39 από τα κορίτσια –ποσοστό 20%– είχαν ακανόνιστες περιόδους. Ήταν επίσης υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με όσα είχαν κανονικές περιόδους.

Αλλά τα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης και ευαισθησίας στην ινσουλίνη ήταν παρόμοια με εκείνα των κοριτσιών με τακτικές περιόδους, οπότε δεν φαίνεται οι ακανόνιστες περίοδοι να οφείλονται ειδικά στον διαβήτη τύπου 2, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αντ’ αυτού, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ακανόνιστες περίοδοι οφείλονταν πιθανώς σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, όπως και ο διαβήτης τύπου 2, είπε η Kelsey.

Τα κορίτσια με πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Kelsey πρόσθεσε ότι τα κορίτσια με συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Ο σοβαρός κίνδυνος για το συκώτι

Διαταραχές περιόδου: Δείτε τις 11 πιθανές αιτίες

Τι δείχνει η περίοδος της γυναίκας για την υγεία της


Πηγή