Γιατί το εμμονικό πλύσιμο των χεριών δεν είναι το μόνο κριτήριο για τη διάγνωση της διαταραχής…
Πού μπαίνει η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην τάξη και την οργάνωση, στην τελειομανία και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;
«Όταν κάποιος απλώς θέλει να έχει το σπίτι του τακτοποιημένο και φροντίζει τα χέρια του να είναι καθαρά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ – OCD)» αναφέρει ο Τζον Αμπράμοβιτς, ο οποίος ειδικεύεται στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους και της ΙΨΔ.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, ποσοστό μόλις 1,2% των Αμερικανών πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για την ΙΨΔ, αν και πολύ περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν περιοδικά ένα ή και περισσότερα από τα συμπτώματα της διαταραχής.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της ΙΨΔ είναι δύο: Το πρώτο είναι οι εμμονικές σκέψεις που προκαλούν άγχος. Το δεύτερο είναι οι ψυχαναγκασμοί, δηλαδή οι ακατανίκητες παρορμήσεις για την εκτέλεση μικρών καθημερινών «τελετουργικών» που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του άγχους και των επαναλαμβανόμενων σκέψεων. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Πηγή: prevention.com
Δείτε κι αυτό:
Δέκα σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν αγχώδη διαταραχή
Άγχος vs κατάθλιψη: Το τεστ των 7 ερωτήσεων
Άγχουσα κατάθλιψη: Μια «θυμωμένη» και «νευρική» κατάθλιψη
Πηγή