Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024

Ωμή vs μαγειρεμένη ντομάτα: Πώς να την προτιμάτε και γιατί

Την απολαμβάνουμε ωμή στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά και μαγειρεμένη στις σάλτσες για τα μακαρόνια. Όπως κι αν την προτιμάτε, η ντομάτα είναι σίγουρα ένα από τα λαχανικά που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα σας!

Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods, τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία του γαστρεντερικού δεν είναι ίδια όταν καταναλώνεται ωμή και όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη.

«Λειτουργικά» τρόφιμα & προβιοτικά

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές μελετούν συστηματικά τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται σε προϊόντα που, εκτός από γεύση, άρωμα και θρέψη, προσφέρουν στον οργανισμό στοχευμένη δράση ενάντια σε διάφορες παθήσεις.

Παραδείγματα λειτουργικών τροφών είναι το κεφίρ, το κιμτσί και ορισμένα γιαούρτια, καθώς τα προβιοτικά που παρέχουν ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ερευνητές από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια μελέτησαν την αλληλεπίδραση των βακτηρίων του εντέρου με τις αντιοξειδωτικές ουσίε. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πώς επιδρά η ντομάτα, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, στη μικροχλωρίδα του εντέρου όταν είναι ωμή και όταν είναι μαγειρεμένη.

ntomata saltsa

Αντιοξειδωτικά & προβιοτικά

Πολλά από τα οφέλη που έχει η ντομάτα για την υγεία οφείλονται στο λυκοπένιο, στη χρωστική ουσία που της δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της και που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η ντομάτα μπορεί να δράσει και ως προβιοτικό, δηλαδή να ενισχύσει τις ευεργετικές μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα στο εργαστήριο ώστε να εξετάσουν πώς το βακτήριο Lactobacillus reuteri, ένα από τα προβιοτικά στελέχη με τον σημαντικότερο ρόλο στην υγεία του εντέρου, αλληλεπιδρά με τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας και πώς το μαγείρεμα της ντομάτας θα μπορούσε να επηρεάσει την αλληλεπίδραση αυτή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων, κατά τη διαδικασία της πέψης της ντομάτας προκύπτει σημαντική απώλεια αντιοξειδωτικών, τόσο από την ωμή όσο και από τη μαγειρεμένη ντομάτα. Επίσης, η παρουσία του L. reuteri φάνηκε να αποτρέπει ως έναν βαθμό την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών από τον οργανισμό.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά της μαγειρεμένης ντομάτας ενίσχυσαν την ευεργετική δράση του βακτηρίου. Παράλληλα, η διαδικασία του μαγειρέματος της ντομάτας οδήγησε σε λειτουργικές αλλαγές στη δομή του λυκοπενίου κατά τρόπο που η αντιοξειδωτική ουσία διατήρησε σε μεγαλύτερο βαθμό την ακεραιότητά της κατά την πέψη κι έτσι τελικά απορροφήθηκε μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Βάσει των παραπάνω, καταλήγουν οι ερευνητές, η μαγειρεμένη ντομάτα φαίνεται πως έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική και προβιοτική δράση κι έτσι είναι πιο αποτελεσματική ως «λειτουργικό» τρόφιμο συγκριτικά με την ωμή.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να απολαμβάνετε τη λατρεμένη χωριάτικη σαλάτα, αξίζει ωστόσο να εντάξετε την ντομάτα σε περισσότερα φαγητά, από σάλτσες και μαγειρευτά μέχρι ομελέτες και λαδερά!

Δείτε κι αυτό:

Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!

Ντομάτα: Φτωχή σε θερμίδες, πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία


Πηγή