Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Έχουν περισσότερες πιθανότητες τα σύγχρονα ζευγάρια να ξεπεράσουν προβλήματα γονιμότητας; Τι πρέπει να γνωρίζουν για τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους;
Σήμερα, στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει μπει στην καθημερινότητα πολλών ζευγαριών, που παλαιότερα δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα γονιμότητας. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι πριν από 40 χρόνια, όταν γεννήθηκε η Louise Brown, το πρώτο μωρό μετά από Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF), δεν μπορούσαμε να αναλογιστούμε πόσο θα άλλαζαν τα δεδομένα…
Η τεχνολογία στο εργαστήριο, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και στα φάρμακα ήταν καταλυτικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των πιθανοτήτων δημιουργίας οικογένειας. Έτσι, στη σύγχρονη εποχή, όλο και περισσότερα ζευγάρια καταφέρνουν να κάνουν πραγματικότητά το όνειρό τους να γίνουν γονείς. Τι έχει αλλάξει;
Το Onmed μίλησε με τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Δημητρόπουλο Κωνσταντίνο για τις νεότερες εξελίξεις σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο κ. Δημητρόπουλος επικεντρώθηκε στις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στο εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, σημειώνοντας ότι «Το εργαστήριο μιας Μονάδας εξωσωματικής είναι η ‘καρδιά’ του και οφείλει να είναι διαπιστευμένο κατά ISO 9001 για την εύρυθμη και ακριβή λειτουργία του. Οι εξελιγμένοι επωαστές με δυνατότητα παρακολούθησης της ανάπτυξης των εμβρύων (Time Lapse), η θερμοκρασία, η υγρασία, το pH και τα ‘αέρια’ είναι μόνο μερικοί παράγοντες που, όταν τηρούνται τα όριά τους με ακρίβεια, δημιουργούν ένα εργαστήριο ‘State of the art’, στο οποίο αναπτύσσονται οι γαμέτες (ωάρια και σπερματοζωάρια) και τα έμβρυα».
ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Η σημασία των εξατομικευμένων θεραπειών, σύμφωνα με τον Μαιευτήρα-Γυναικολόγο Δημητρόπουλο Κωνσταντίνο είναι εξαιρετικής σημασίας και πρέπει να είναι προσεκτικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά ώστε να εγγυώνται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Άλλωστε, η έρευνα και η εξέλιξη στο επιστημονικό αυτό πεδίο συνέβαλαν στην επίλυση προβλημάτων που παλαιότερα δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν. Έτσι, οι παρακάτω έλεγχοι και μέθοδοι διευκολύνουν σημαντικά τους ενδιαφερόμενους.
O έλεγχος εμβρύων (PGD, PGS) είναι ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος που χρησιμοποιείται στην εξωσωματική σαν μια μέθοδος ελέγχου των εμβρύων για συγκεκριμένα γονίδια πριν μεταφερθούν και εμφυτευθούν στη μήτρα. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος ιστοσυμβατότητας αφορά τα παιδιά που πάσχουν από αιματολογικές παθήσεις και επιτρέπει στους γονείς να αποκτήσουν ένα παιδί που θα είναι ιστοσυμβατό με το ήδη υπάρχον παιδί τους. Η μέθοδος της υαλοποίησης έδωσε τη δυνατότητα σε γυναίκες που θέλουν να μεταθέσουν τη μητρότητα σε μετεγενέστερη ηλικία, να καταψύξουν αποτελεσματικά τα ωάριά τους, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν όταν έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους και αισθάνονται έτοιμες για να δημιουργήσουν οικογένεια.
Ποια η σημασία της θεραπευτικής αγωγής στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης;
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην εξωσωματική εξελίχθηκαν επίσης ώστε να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα για μια εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα ικανά ωάρια, περισσότερα έμβρυα που, σε συνδυασμό με την κατάψυξη με τη μέθοδο της υαλοποίησης, θα αυξήσουν συνολικά την πιθανότητα για εγκυμοσύνη: το «μακρύ» ως το golden standard, το «βραχύ» με τους «φιλικούς» προς την ασθενή ανταγωνιστές GnRH. Τα φιλικά προς την ασθενή πρωτόκολλα με λιγότερες ημέρες διέγερσης (mild stimulations) συστήνονται σε εκείνες τις γυναίκες με πιθανή χαμηλή ανταπόκριση ωοθηκών στη διέγερση με γοναδοτροπίνες (FSH).
Τι εξελίξεις σημειώνονται στην τεχνολογία των φαρμάκων;
Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρόπουλος, από το 1978 η τεχνολογία στα φάρμακα άλλαξε πολύ. Οι δύο σημαντικές γοναδοτροπίνες για τη διέγερση των ωοθηκών που θα παράγουν ωάρια, η FSH και η LH δηλαδή, αρχικά προέρχονταν από ούρα εμμηνοπαυσιακών γυναικών, αφού τότε ήταν η μοναδική πηγή προέλευσης. Η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA στη δεκαετία του ’90 δημιούργησε ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σκευάσματα με υψηλή καθαρότητα, τα οποία εξελιχθήκαν περαιτέρω και έγιναν πολύ φιλικά προς τον ασθενή, καθώς προσφέρονται σε συσκευές τύπου πένας για εύκολη και φιλική χορήγηση. Τον Μάιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του μοναδικού σκευάσματος σε μορφή πένας που περιέχει συνδυασμό FSH και LH και είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη πένα για τη γονιμότητα είναι το πρώτο προϊόν με συνδυασμό ωοθυλακιοτρόπου (FSH) και ωχρινοτρόπου (LH) ορμόνης σε ένα έτοιμο προς χρήση ενέσιμο διάλυμα. Έτσι, η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μιας Μονάδας Εξωσωματικής, σε συνδυασμό με τη λήψη καλού ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού και την εμπειρία ενός ειδικευμένου σε θέματα αναπαραγωγής ιατρού, μπορούν να βοηθήσουν έναν άνδρα και μία γυναίκα να γίνουν από ζευγάρι γονείς.
Πηγή