Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Οι σεισμοί που ταρακούνησαν Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο

Δύο σεισμοί που έγιναν σήμερα, Δευτέρα, ανησύχησαν τους κατοίκους σε Πελοπόννησο και Θεσσαλονίκη.

Νωρίς το πρωί έγινε ο πρώτος σεισμός κοντά στην Πύλο, ενώ αργότερα ακολούθησε ο σεισμός στη Θεσσαλονίκη. 

Συγκεκριμένα ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 08:14 το πρωί 28,9 χλμ νοτιοδυτικά από τη Μεθώνη.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η ένταση ήταν ισχυρή και είχε διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση 8χλμ βορειοανατολικά από τη Μεθώνη με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για έναν υποθαλάσσιο σεισμό χωρίς επιπτώσεις. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η περιοχή δίνει συχνά σεισμικές δονήσεις, γι αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν 5,2 Ρίχτερ, ενώ τόνισε ότι δεν είναι βέβαιος πως« πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παρακολούθηση του φαινομένου» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό ότι ο σεισμός εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, καθώς δημιουργείται απόσταση ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές.

Ο σεισμός στη Θεσσαλονίκη

Στην περιοχή της Βόλβης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, στις 11.24. σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, 3,9 Ρίχτερ.

«Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια» τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία», αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

«Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

localStorage.clear();


Πηγή