Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Ο πρώτος Μουντιαλικός απολογισμός του VAR

Η μαγεία του Μουντιάλ είναι η ίδια διαχρονικά αλλά κάθε διοργάνωση αποτελεί και μια ξεχωριστή ιστορία. Αυτό της Ρωσίας, είναι κυριολεκτικά μια εντελώς ξεχωριστή ιστορία σε σχέση με όλα τα προηγούμενα, αφού για πρώτη φορά υπάρχει η βοήθεια της τεχνολογίας. Η FIFA αποφάσισε να εμπιστευτεί το VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο πρώτος απολογισμός που έγινε τώρα, με το τέλος της φάσης των ομίλων, τη δικαιώνει. Και τη δικαιώνει, επειδή απονεμήθηκε δικαιοσύνη, βγάζοντας τους πάντες από τη δύσκολη θέση. Τους διαιτητές που δεν έχουν και τόσο άγχος να μην κάνουν λάθος γιατί ξέρουν ότι μπορούν να το διορθώσουν, τις ομάδες που νικάνε γιατί δεν υπάρχουν σκιές πάνω στα αποτελέσματα τους, τις ομάδες που χάνουν γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν για αδικία, τους Πιερλουίτζι Κολίνα και Ρομπέρτο Ροζέτι που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ο πρώτος ως πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών της FIFA και ο δεύτερος ως υπεύθυνος του VAR στο Μουντιάλ.

Οι δυο τους, μαζί με τον Μάσιμο Μπουζάκα, referee director της FIFA, ήταν αυτοί που έκαναν τον απολογισμό μία μέρα μετά το τέλος της φάσης των ομίλων, παρουσιάζοντας όλους τους αριθμούς που αποδεικνύουν ότι το VAR, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι μια επιτυχία. Αυτό αποδεικνύεται, όπως είπε και ο Ροζέτι, από το γεγονός ότι έγιναν 48 ματς στη φάση των ομίλων και δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, δεν υπάρχει κανένα ματς που να αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει κανένα διαιτητικό λάθος που να έκρινε μια πρόκριση ή έναν αποκλεισμό. Για να συμβεί αυτό, ναι μεν χρειάστηκε να σφυρίζουν σωστά οι διαιτητές, αλλά χρειάστηκε και η εξέταση του βίντεο για να δώσει την απαραίτητη βοήθεια. Και την έδωσε.

Σε αυτούς τους 48 αγώνες των ομίλων, όπως είπε ο Κολίνα, εξετάστηκε το βίντεο 335 φορές, συμπεριλαμβανομένων όλων των φάσεων που έγιναν γκολ. Προσοχή: Δεν πήγαν 335 φορές οι διαιτητές στο βίντεο, αλλά τόσες φορές ήλεγξαν οι αρμόδιοι συνολικά το VAR, ενημερώνοντας τους διαιτητές πότε θα έπρεπε να διακόψουν το ματς για να ξαναδούν την απόφαση τους. Αυτές οι φορές, ουσιαστικά, ήταν 17 και από αυτές τις 17 φάσεις, η απόφαση άλλαξε τις 14. «Σε γενικές γραμμές τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και γι’ αυτό μου προκαλεί έκπληξη που ορισμένες ομάδες διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερη ενημέρωση. Από τον Δεκέμβριο του 2017 ήμασταν διαθέσιμοι για να εξηγήσουμε το παραμικρό, πόσους περισσότερους μήνες ήθελαν στη διάθεση τους;», είπε και αναρωτήθηκε ο Κολίνα, ο οποίος θα κληθεί να κάνει και την πρόταση του στην UEFA για το αν το VAR θα πρέπει ή όχι να καθιερωθεί και στο Champions League πλέον, μετά τη Bundesliga, τη Serie A και τώρα το Μουντιάλ.

Αναλύοντας αυτές τις 14 φάσεις στις οποίες οι διαιτητές άλλαξαν τις αποφάσεις τους μέσω του βίντεο, βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι δόθηκαν 7 πέναλτι που αρχικά δεν είχαν δοθεί, ακυρώθηκαν 2 πέναλτι που αρχικά είχαν δοθεί ενώ ακυρώθηκαν και 2 γκολ για οφσάιντ. Οι αρχικές αποφάσεις σε αυτές τις φάσεις, θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει το αποτέλεσμα των ματς, τις βαθμολογίες των ομίλων και κατ’ επέκταση και το ποιοι θα έπαιρναν την πρόκριση για τα νοκ-άουτ παιχνίδια. Συνολικά στη φάση των ομίλων οι αριθμοί δείχνουν ότι δόθηκαν 162 κίτρινες κάρτες, μία απευθείας κόκκινη και δύο κόκκινες με δύο κίτρινες, ενώ ο μέσος όρος κίτρινων καρτών άνα ματς ήταν 3,4.

Οι αριθμοί είναι μικροί και αυτό, σύμφωνα με τον Κολίνα, οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές ήξεραν και ξέρουν ότι με το VAR πάνω από τα κεφάλια τους, δεν μπορούν πλέον να χτυπάνε εκτός φάσης, να κάνουν θέατρο συνεχώς, να διαμαρτύρονται με την παραμικρή απόφαση φλερτάροντας με κάρτα. Τα πέναλτι που έχουν δοθεί ως τώρα είναι 24, δηλαδή 10 περισσότερα από ό,τι το 2010 στη Βραζιλία και το 2014 στη Ν. Αφρική στο αντίστοιχο διάστημα, αλλά μόνο 7 από αυτά έχουν δοθεί μέσω βίντεο.

Αυτό που αρέσει πολύ στη FIFA όμως, είναι το γεγονός ότι η παρουσία του VAR δεν έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος παιχνιδιού. Αντιθέτως, κερδίζουμε χρόνο καθαρού παιχνιδιού, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ο χρόνος καθαρού παιχνιδιού είναι 56 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα, με τις καθυστερήσεις να είναι κατά μέσο όρο 6 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα. Αν κάνουμε τη σύγκριση με το Μουντιάλ της Βραζιλίας, θα δούμε ότι πριν τέσσερα χρόνια ο χρόνος καθαρού παιχνιδιού ήταν στα 55 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, με τον μέσο όρο των καθυστερήσεων στα 5 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή ναι μεν οι διαιτητές χρειάζονται, κατά μέσο όρο, 80 δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουν την απόφαση μέσω VAR αλλά κερδίζεται περισσότερος χρόνος από τις διαμαρτυρίες που… δεν υπάρχουν πλέον, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για μια απόφαση που έχει παρθεί έπειτα από εξέταση του βίντεο.

Με λίγα λόγια, ο πρώτος Μουντιαλικός απολογισμός του VAR δικαιώνει τη FIFA για την απόφαση της να εισάγει την τεχνολογία στην κορυφαία διοργάνωση, περιμένοντας ανάλογη συνέχεια και στα νοκ-άουτ ματς. Και στέλνοντας, ενδεχομένως, ένα μήνυμα και στην UEFA για το τι πρέπει να κάνει σε Champions και Europa League…

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή