Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Ένταξη προσφύγων και μεταναστών μέσω του αθλητισμού

Το πρόγραμμα ASPIRE, που αφορά σε τρόπους ομαλής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών μέσω του αθλητισμού στις κοινωνίες των Κρατών υποδοχής τους, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός με τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπεύθυνους για το πρόγραμμα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον κ. Διονύση Καρακάση, Προϊστάμενο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών, Πολιτικών και Ολυμπιακών Θεμάτων, Αθλητικής και Πολιτιστικής Προβολής και την κ. Νάντια Μαρινάκου, προϊσταμένη στο Τμήμα Αθλητικής Επιστημονικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο κ. Πέτρος Μάστακας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η κ. Κλαούντια Σαμαρά από τον Διεθνή οργανισμό Μετανάστευσης, ο κ. Κυριάκος Αντωνάκος, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι κυρίες Γκέλη Αρώνη και Τίτα Καίσαρη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ο Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Γιάννης Θεοδωρακόπουλος καθώς και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, φορέων και Ομοσπονδιών.

Κατατέθηκαν απόψεις, προτάσεις για την όσο το δυνατόν αρτιότερη εφαρμογή του προγράμματος στο σύνολο των προσφύγων – μεταναστών στη χώρα μας, είτε αυτοί υπάγονται σε δομές φιλοξενίας είτε έχουν ενταχθεί στα προγράμματα φιλοξενίας σε διαμερίσματα.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση για το πρόγραμμα, και θα ακούσουμε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις για να δούμε πως θα καταφέρουμε να το εφαρμόσουμε όλοι μαζί . Το προσφυγικό ζήτημα είναι ένα πρωταρχικό θέμα για εμάς, καθώς μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας για να σώσουν τις ζωές τους, εξαναγκασμένοι από λόγους που οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν και ξεκινάνε εδώ μία νέα ζωή με ασφάλεια. Η χώρα μας δέχεται μία ιδιαίτερη πίεση σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, όπως και οι χώρες του Νότου.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί πάρα πολύ όλες τις συσκέψεις που γίνονται σε επίπεδο Υπουργών αλλά και γραμματέων Αθλητισμού της Ευρώπης κάθε θεματικής ενότητας. Δεν υπάρχει ούτε μία σύσκεψη γενικών γραμματέων ή Γενικών Διευθυντών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Διευρυμένης Ευρώπης που να μην έχει στην ατζέντα της το θέμα των προσφύγων, και το πως αυτοί μπορούν να ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες μέσα από το παιχνίδι και την άθληση. Ο προβληματισμός αφορά τόσο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, όσο και σε αυτούς που ήδη έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στέγασης.

Ανάμεσα στις χώρες σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος, υπάρχουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το θέμα πιο ανθρώπινα και με κατανόηση, όπως η Ελλάδα, και άλλες χώρες που αντιδρούν και ακολουθούν μία πιο σκληρή πολιτική που ορθώνει τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κοινωνίες. Πάνω σε αυτή την κόντρα δημιουργούνται συμμαχίες, και έτσι η χώρα μας βρίσκει πρόσφορο έδαφος για κοινές δράσεις με τις Μεσογειακές χώρες και τη Γαλλία που είναι βορειότερα αλλά δείχνει ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα.

Εμείς θέλουμε μέσω του αθλητισμού να φέρουμε σε επαφή τους ανθρώπους, να τους μάθουμε να συνεργάζονται, να είναι αλληλέγγυοι, να υποστηρίζουν αξίες που ο αθλητισμός πρεσβεύει όπως συναδέλφωση, ειρήνη, φιλοξενία, Είναι σημαντικό να βρίσκονται στον ίδιο τόπο αθλητές από κάθε χώρα ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία και οποιαδήποτε καταγωγή ή πιστεύω. Στόχος μας είναι η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και η όσμωση όλων αυτών των πολιτισμών και των διαφορετικών καταβολών.

Ήδη υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης που κάνουν αθλητικοί φορείς, χωρίς καμία υποχρέωση, δέσμευση ή όφελος. Προσφέρουν φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό σε δομές αλληλεγγύης και διαδίδουν τα αθλήματά τους με αντίστοιχες δράσεις. Εμείς τώρα αυτό που τώρα επιδιώκουμε είναι όλες αυτές οι προσπάθειες να γίνουν πιο οργανωμένες και πιο στοχευμένες ώστε τα αποτελέσματα να είναι και απτά και απολύτως μετρήσιμα. Βεβαίως υπάρχει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που συντονίζει, όμως εμείς ερχόμαστε τώρα ως Υπουργείο Αθλητισμού να κάνουμε δράσεις στο κομμάτι που μας αναλογεί και που γνωρίζουμε καλά, πάντα με συνέργειες με όλους τους αθλητικούς φορείς και τις Ομοσπονδίες.

Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι του αθλητισμού, οι φορείς και τα στελέχη τους και να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκά ένα δίκτυο πιστοποιημένων αθλητικών φορέων που θα μπορούν και αυτοτελώς να κάνουν δραστηριότητες και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Θα κάνουμε λοιπόν αρχικά μία παρουσίαση των βασικών αξόνων του προγράμματος με κάποια χρονοδιαγράμματα πρώτων ενεργειών και θα περιμένουμε τις δικές σας επισημάνσεις. Όραμά μας είναι να βοηθήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται στην χώρα μας».

(φωτογραφία αρχείου)

localStorage.clear();


Πηγή