Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024
Κάνει να αφήνω το μωρό μου να παίζει με το tablet;

Κάνει να αφήνω το μωρό μου να παίζει με το tablet;

Πολλά μωρά και νήπια λατρεύουν να παίζουν με tablets και smartphones.

Η οθόνη αφής προσφέρει στα μωρά στιγμιαία ικανοποίηση με ωραίες εικόνες και κινήσεις. Ενώ αυτοί που έχουν ενθουσιαστεί ακόμα περισσότερο είναι οι γονείς: Δίνοντας το tablet στο μωρό τους, έχουν μία… δωρεάν babysitter ενώ θεωρούν ότι τα παιδιά τους θα μάθουν έτσι έννοιες, γράμματα και αριθμούς.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σοβαρή έρευνα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά όμως στην ώρα που μπορεί ένα μωρό να αφιερώνει μπροστά από την οθόνη, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) είναι ξεκάθαρη: Συμβουλεύει τους γονείς παιδιών κάτω των 2 ετών να μην αφήνουν καθόλου τα μωρά τους να περνούν χρόνο μπροστά από οθόνες καθώς υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν μαθησιακές δυσκολίες. Συγκεκριμένα η AAP και η Καναδική Παιδιατρική Κοινότητα συνιστούν καθόλου χρόνο μπροστά από την οθόνη για μωρά 0-2 ετών, μία ώρα την ημέρα για παιδιά 3-5 ετών και 2 ώρες την ημέρα για παιδιά 6-18 ετών.

“Τα μωρά πρέπει να έχουν διαπροσωπική αλληλεπίδραση για να μάθουν. Δεν το παίρνουν αυτό με το να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο”, αναφέρει ο Dr. Vic Strasburger, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Time Magazine.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από βιωματικές εμπειρίες από ό,τι από συσκευές με οθόνες. Δυστυχώς όμως, έχει υπολογιστεί ότι ένα μωρό 12 μηνών εκτίθεται κατά μέσο όρο σε οθόνες tablet, smartphone, τηλεόρασης και υπολογιστή 2 ώρες την ημέρα.

Σε άρθρο της στην Huffington Post, η εργοθεραπεύτρια, βιολόγος και συγγραφέας Cris Rowan αναφέρει 10 λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν πρέπει να απασχολούνται καθόλου με την τεχνολογία.

  1. Η τεχνολογία κάνει κακό στην ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου για παιδιά 0 έως 2 ετών.
  2. Η τεχνολογία περιορίζει την κίνηση, και έτσι οδηγεί σε καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη.
  3. Η χρήση της τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών συσχετίζεται με αυξημένη παχυσαρκία.
  4. Το 75% των παιδιών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία στο δωμάτιό τους, έχουν ελλιπή ύπνο.
  5. Η κατάχρηση της τεχνολογίας αποτελεί παράγοντα κατάθλιψης στο παιδί, άγχους και άλλων ψυχικών ασθενειών.
  6. Οι βίαιες εικόνες μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη επιθετικότητα στο παιδί.
  7. «Ψηφιακή άνοια»: τα ψηφιακά μέσα μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη.
  8. Το 10% των παιδιών ηλικίας 8 – 18 ετών είναι εθισμένα στην τεχνολογία .
  9. Τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές στον βαθμό επικινδυνότητας 2Β (δηλαδή πιθανώς καρκινογόνα) λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν.
  10. Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται τα παιδιά μέσω της τεχνολογίας δεν είναι βιώσιμος.

 

Πηγή: baby.gr