Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Διαταραχές ύπνου στα παιδιά: Τι πρέπει να προσέχετε

Ο καλός ύπνος αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά η έκθεση στο έντονο φως πριν τον ύπνο μπορεί να τα δυσκολεύει να κοιμηθούν, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Καθώς πλησιάζει η νύχτα, το σώμα αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που βοηθά τον ύπνο. Ωστόσο η έκθεση στο τεχνητό φως από λαμπτήρες ή ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να διαταράξει την παραγωγή μελατονίνης, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Οικογένειας στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο.

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του φωτός στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, διαπίστωσε ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην έκθεση στο φως την ώρα πριν τον ύπνο.

«Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η έκθεση στο φως το βράδυ και η επακόλουθη καταστολή της παραγωγής μελατονίνης, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διαταραχών του ύπνου στα παιδιά προσχολικής ηλικίας» εξηγούν οι ειδικοί.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Το διάβασμα σε ένα δωμάτιο με έντονο φως μπορεί να δυσκολέψει το παιδί να κοιμηθεί. Ακόμη και όταν τα παιδιά σηκώνονται από το κρεβάτι για να πιουν νερό ή να πουν κάτι στους γονείς τους και υπάρχει έντονο φως στους άλλους χώρους του σπιτιού, μπορεί να δυσκολευτούν να ξανακοιμηθούν.

Για να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμηθούν, οι γονείς πρέπει να χαμηλώνουν τα φώτα στο παιδικό δωμάτιο, αλλά και στους χώρους από τους οποίους θα περάσουν εάν ξυπνήσουν.

Επιπλέον, οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης στο φως. Υπολογίζεται ότι το 90% των παιδιών προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές, συχνά κατά το διάστημα πριν τον ύπνο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μελατονίνη παραμένει μειωμένη για περίπου μία ώρα αφού σβήσουν τα φώτα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Physiological Reports.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μελατονίνη για τον ύπνο: Πόση χρειάζεται ο οργανισμός & τι πρέπει να προσέχετε

Ο χυμός που σας «χαρίζει» 90 λεπτά επιπλέον ύπνου

Έξι συμβουλές για καλύτερο ύπνο


Πηγή