Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Κίνδυνος άνοιας: Τι μπορεί να αποκαλύψει μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Η άνοια στις διάφορες μορφές της, έχει εξελιχθεί σε μια κοινή ασθένεια που πλήττει σχεδόν 50 εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, οι πάσχοντες είναι περίπου 200.000, αριθμός που αναμένεται ως και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι κρίσιμη, καθώς η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον. Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.

Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, μια απλή οφθαλμολογική εξέταση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της άνοιας.

Η συγκεκριμένη οφθαλμολογική εξέταση γίνεται για τον εντοπισμό πρώιμων συμπτωμάτων ασθένειας των ματιών, εξετάζοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή χιτώνα είναι πιθανότερο να έχουν πρoβλήματα μνήμης και πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο τεστ μπορεί να χρησιμεύσει για την πρόγνωση της άνοιας.

Η μελέτη ανάμεσα σε 32.000 ανθρώπους μέτρησε κομμάτι του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και πιο συγκεκριμένα της οπτικής θηλής (RNFL), διεξάγοντας φασματική οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, εξετάστηκαν για τη μνήμη, τα αντανακλαστικά και τη νοητική τους ικανότητα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι εκείνοι που είχαν τις πιο λεπτές οπτικές θηλές (RNFL), απέτυχαν σε κάποιο από τα παραπάνω τεστ.

Είναι γνωστό ότι η σταδιακή φθορά της μνήμης, η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και άλλα συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης είναι τα πρώτα σημάδια της άνοιας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Paul Foster από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Κολεγίου του Λονδίνου, η οφθαλμολογική εξέταση OCT μπορεί να εντοπίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

«Πιθανόν οι θεραπείες για το Αλτσχάιμερ να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην επιβράδυνση ή και στην αντιμετώπιση της νόσου όταν βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Επιπλέον, είναι πιο εφικτό να σχεδιάσουμε νέα πιο αποτελεσματικά μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πλεονέκτημα της οφθαλμολογικής εξέτασης είναι ότι προσφέρει μία δυνατότητα σχετικά ανέξοδη και μη επεμβατική για την ανίχνευση της πάθησης. Ωστόσο, προσθέτουν, τα τεστ είναι ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο αυτά προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος πάσχει από άνοια, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με λεπτό αμφιβληστροειδή που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει την όραση, κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος

Η ορθοστατική υπόταση «απειλή» για τον εγκέφαλο

Τα χόμπι που προστατεύουν από την άνοια!

 

 


Πηγή