Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

Όταν η Τουρκία του Ερντογάν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, ωστόσο παρά την κλιμάκωση των πιέσεων, με διπλασιασμό των δασμών από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν επιλέγει να ρίχνει συνεχώς «λάδι στη φωτιά», την ώρα μάλιστα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» την πρόσφατη απόφαση για διπλασιασμό των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι θυσιάζουν έναν στρατηγικό σύμμαχο για χάρη ενός πάστορα.

«Μας απειλούν. Δεν μπορούν να θέλουν να ”σωφρονίσουν” την Τουρκία με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στο Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη», τόνισε.

«Αντί να σέβονται τις δικαστικές διαδικασίες, όπως προέτρεψα τον Πρόεδρο Τραμπ στις πολλές συναντήσεις και τους διαλόγους που είχαμε, οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναίσχυντες απειλές εναντίον ενός φίλιου έθνους και έφτασαν να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη , παράλογη και απολύτως επιβλαβή για την μακρά φιλία μας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να συνθηκολογήσει, αντίθετα προσέφυγε στη Ρωσία και το Ιράν για βοήθεια. Την Παρασκευή μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δέχθηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής του γραφείου εθνικής ασφάλειας του προέδρου του Ιράν, που πήγε εκτάκτως στην Άγκυρα.

«Η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι “πύραυλοι” ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα. Η λίρα έχει απολέσει περίπου το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους, κυρίως εξαιτίας των ανησυχιών για την επιρροή του Ερντογάν στην οικονομία. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, τα επίπεδα στα οποία έχει υποχωρήσει η λίρα και οι έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη κατρακύλα του εθνικού νομίσματος «συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας».

Με αφορμή την απόφαση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν Χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Αν οι ΗΠΑ μάς γυρίζουν την πλάτη τους… επιλέγοντας αντί  για εμάς έναν πάστορα, συγγνώμη… συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του.

«Ο τρόπος με τον οποίο η Αμερική αντιμετώπισε τον στρατηγικό της σύμμαχο στο ΝΑΤΟ μας ενόχλησε, μας αναστάτωσε».

Ο Ερντογάν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα το 2010

Μέσα σε λίγα χρόνια η εικόνα για την οικονομία της Τουρκίας έχει αλλάξει δραστικά. Τα δημοσιεύματα υπήρχαν πριν τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο η χώρα βρίσκεται πλέον στην πόρτα του ΔΝΤ.

Η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και πλέον η εικόνα παραπέμπει στο 1999, όταν η χώρα κατέφυγε στο ΔΝΤ.

Μάλιστα πριν μια οκταετία προσφερόταν να δανείσει την Ελλάδα, που τότε έμπαινε στην περιπέτεια.

Το 2010 η Τουρκία του Ερντογάν είχε προσεγγίσει την κυβέρνηση Παπανδρέου προσφέροντας οικονομική βοήθεια. Άλλωστε τότε η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν ευημερούσα.

To γεγονός θυμήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έγραψε στο facebook: «Πώς αλλάζουν οι καιροί…καθώς διαβάζω για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ, θυμάμαι την επίσκεψη του Αλί Μπαμπακάν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010, λίγο πριν το πρώτο μνημόνιο».

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρέθεσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Game Over: Η Αλήθεια για την Κρίση»: «Στις 30 Απριλίου, ο Αλί Μπαμπακάν, ο νέος σε ηλικία αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, έφτασε στην Αθήνα για να προετοιμάσει την πρώτη συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Αθήνα μέσα Μαΐου και θα ήταν ένας ισχυρός συμβολισμός της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όμως ο χρόνος της επίσκεψης δεν ήταν τυχαίος.

Ο Μπαμπακάν ήθελε να δει από κοντά πώς χειριζόμασταν την κατάσταση. Η Τουρκία ήταν περήφανη για τα επιτεύγματά της· οι μεταρρυθμίσεις είχαν αποδώσει και η οικονομία της είχε αναπτυχθεί. ∆εν παρακαλούσε πλέον για να μπει στην ΕΕ· τώρα ήταν απολύτως ικανοποιημένη με την ισχυρή γεωπολιτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή. Μετά από χρόνια που ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στην Ελλάδα, αισθανόταν κανείς να πλανάται στην ατμόσφαιρα μια αδιόρατη αίσθηση ικανοποίησης από την πλευρά τους, ότι τα πράγματα είχαν πλέον αντιστραφεί.

Στο τέλος της συνάντησης, όταν είχαμε μείνει μόνον οι τρεις μας στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο Μπαμπακάν –με μεγάλη ευγένεια και περισσή διπλωματία– μας ρώτησε κατά πόσο θα ενδιέφερε την Ελλάδα να λάβει κάποιου είδος δάνειο από την Τουρκία. Στο κάτω κάτω, σε τέτοιες στιγμές είναι που φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι και γείτονες.

Τον ευχαριστήσαμε, εξίσου ευγενικά. ∆εν ήταν αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Σε όλη την περίοδο της κρίσης, ο Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να μην επιτρέψει με κανέναν τρόπο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικών θεμάτων να εμπλακούν με τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας».

localStorage.clear();


Πηγή