Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Παπαδημούλης: Σχέδιο, σοβαρότητα, υπομονή και διεθνή κινητοποίηση

Στα στοιχεία που συντέλεσαν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό που συνετέλεσε είναι ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική διπλωματία, το ελληνικό στράτευμα, δεν υιοθέτησαν τις πιέσεις να αντιμετωπίσουμε το θέμα με κραυγές, με αυτοαπομόνωση, αλλά με σχέδιο, σοβαρότητα, υπομονή, διεθνή κινητοποίηση και οικοδόμηση συμμαχιών και την υπομονή που χρειαζόταν και καταφέραμε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Σε αυτή την πολύ θετική εξέλιξη, που γέμισε ικανοποίηση και χαρά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, συνέβαλαν ο συνεχής αγώνας της Ελλάδας, η διεθνής κινητοποίηση, η κλιμάκωση των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων προς την ηγεσία Ερντογάν και το γεγονός ότι ο πιεσμένος Ερντογάν νιώθει την ανάγκη να κάνει αυτή τη στιγμή μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα και δια της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν σε σχέση με ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία συνετέλεσε ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, και το γεγονός ότι «το αίτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν απολύτως δίκαιο: το γεγονός ότι η τουρκική Δικαιοσύνη και η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσαν να θεμελιώσουν ούτε καν υποψία για κάποιο βαρύτερο αδίκημα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως το περίφημο περί κατασκοπείας, γιατί είναι παγκοσμίως αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι δύο Έλληνες μπαίνουν λίγα μέτρα στην Τουρκία με στολή, οπλισμό και το εθνόσημο για να κατασκοπεύσουν, δηλαδή πράγματα που μπορούν να τα δουν και από την ελληνική πλευρά με τα κιάλια».

Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι σταθερός ο προσανατολισμός της Ελλάδας «να θέλει σταθερά και να επιδιώκει με τον γείτονα, που είναι δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας συχνά, καλές σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη, καλή γειτονία, αλλά βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες του δικαίου. Η θετική αυτή εξέλιξη δικαιώνει και στάση ελληνικής κυβέρνησης να επιμείνει στη μη σύνδεση της υπόθεσης με την εντελώς ανόμοια υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών».

«Υπογραμμίζω κάτι που είχε πει ο Τσίπρας και πέρασε στα “ψιλά” στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο μιας διεθνούς συνόδου. Είπε ήταν μια δύσκολη συνάντηση αλλά βγαίνω κάπως περισσότερο αισιόδοξος παρότι ακόμη δεν έχουμε κάτι ακόμη στα χέρια μας οριστικό για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ορισμένοι το λοιδόρησαν, η εξέλιξη τον δικαίωσε», σημείωσε.

«Ευκαιρία για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Σε ό,τι αφορά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε: «Έχουμε μια ευκαιρία να αναζητήσουμε δρόμους εξομάλυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κρατών πάντα θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο, στη σταθερότητα των συνόρων στη συνθήκη της Λωζάνης, στα επόμενα ραντεβού που υπάρχουν και αφορούν είτε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών σε προσεχείς συναντήσεις, είτε την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για τη λύση Κυπριακού, καθώς επίσης και σε θέματα πολιτιστικής, οικονομικής συνεργασίας».

«Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και τη γεωγραφία οι δύο λαοί, ο ελληνικός και ο τουρκικός, παρά τις μεγάλες μας διαφορές και την ιστορικά καλλιεργημένη δυσπιστία να ζήσουμε δίπλα δίπλα και το συμφέρον και των δύο λαών είναι να αναζητήσουμε δρόμους ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας», επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που επισήμανε πως δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο αλλά εκεί είναι προσανατολισμένη σταθερά η ελληνική πυξίδα.

«Ο Τσίπρας σε αυτά τα θέματα ακολουθεί τη γραμμή που είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλοι οι πρωθυπουργοί που υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά χωρίς υπερβολές, χωρίς κουμπαριές, χωρίς ζεϊμπέκικα, με την ικανότητα να χτίζουμε γέφυρες, όπου είναι δυνατόν, αλλά και να κοντράρουμε προασπίζοντας τα εθνικά δίκαια, όταν επιβάλλεται», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Παπαδημούλης.

localStorage.clear();


Πηγή