Η κατανάλωση κρασιού ή μπύρας βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων σύμφωνα με νέα μελέτη που διενεργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Μάλιστα, η μελέτη προτείνει στους επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας να ενημερώσουν τους πολίτες πως καταναλώνοντας έξι μπύρες ή έξι ποτήρια κρασί κάθε εβδομάδα ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που εκπόνησαν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMC Medicine», ανέλυσαν τις συνήθειες 35.132 Βρετανών και Γάλλων ασθενών για μια δεκαετία και κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία καταγράφουν στη μελέτη τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα όσοι καταναλώνουν σε σταθερή βάση έξι ποτήρια μπύρα ή έξι μικρά ποτήρια κρασί έχουν τις μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια στιγμή πρόβλημα που σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο.
Όσοι καταναλώνουν περιστασιακά αλκοόλ αντιμετωπίζουν 18% μεγαλύτερο κίνδυνο, όσοι δεν πίνουν καθόλου έχουν 47% πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ οι πρώην αλκοολικοί αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.
Η επικεφαλής της μελέτης, Ντάρα Ο’ Νιλ ανέφερε: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την δημόσια υγεία μειώνοντας τα φαινόμενα καρδιαγγειακών νοσημάτων».
Από την πλευρά της, η Βικτόρια Τέιλορ, στέλεχος του βρετανικού οργανισμού για την καρδιά, ανέφερε: «Υπάρχει μια ισορροπία που πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα στους κινδύνους και τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ. Οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις σε άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αγγειακή άνοια, καθώς και για καρκίνους. Υπάρχουν πολύ πιο ασφαλείς τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως η καλή φυσική κατάσταση και η σωστή διατροφή».
localStorage.clear();
Πηγή