Η Τσεχία εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μιμούμενη την κίνηση των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.
Το άνοιγμα ενός τσεχικού πολιτιστικού κέντρου στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο μπορεί να εκληφθεί ως ένα «πρώτο βήμα», ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου Μίλος Ζέμαν την Τετάρτη.
Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει «σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
Ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση σε κοινή ανακοίνωση Τύπου των γραφείων του προέδρου, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία σημειώνεται ότι το άνοιγμα του «Σπιτιού της Τσεχίας» στην Ιερουσαλήμ τον Νοέμβριο θα αποτελέσει «ένα πρώτο βήμα προς τη μετακίνηση της τσεχικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρχηγού του Κράτους της Δημοκρατίας της Τσεχίας, το πολιτιστικό κέντρο αυτό «θα εγκαινιαστεί επίσημα από τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ τον Νοέμβριο».
Οι ΗΠΑ προκάλεσαν την οργή των Παλαιστίνιων μεταφέροντας την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, μετά την αναγνώριση της πόλης ως ισραηλινής πρωτεύουσας από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την 6η Δεκεμβρίου. Οι Παλαιστίνιοι ευελπιστούν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα γίνει μια μέρα πρωτεύουσα του μελλοντικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους τους. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του αφότου την κατέλαβε το 1967 και την προσάρτησε. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε ολόκληρη την πόλη.
Ο Ζέμαν, 73 ετών, γνωστός για την αντιμουσουλμανική ρητορική του, προωθούσε τη μετακίνηση της τσεχικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ πολλά χρόνια πριν προχωρήσει στην κίνηση αυτή ο Τραμπ τον Μάιο.
Την ημέρα που εγκαινιάστηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε άνδρες του ισραηλινού στρατού και χιλιάδες Παλαιστίνιους που διαδήλωναν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία σκοτώθηκαν 60 Παλαιστίνιοι.
Η Τσεχία είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ. Τον Μάιο, η Πράγα άνοιξε ξανά το τιμητικό της προξενείο στην Ιερουσαλήμ, που είχε κλείσει το 2016, εξαιτίας του θανάτου του μέχρι τότε τιμητικού προξένου.
Η πρεσβεία της Τσεχίας βρίσκεται στο Τελ Αβίβ από το 1949. Είχε διακόψει τη δραστηριότητά της από το 1967 ως το 1990, εξαιτίας της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην πάλαι ποτέ τσεχοσλοβάκικη κομμουνιστική κυβέρνηση και το Ισραήλ.
localStorage.clear();
Πηγή