Πρωτοβουλίες για την ανακούφιση οφειλετών που δεν μπορούν να υπαχθούν σε υφιστάμενες ρυθμίσεις, για οφειλές σε εφορίες και ταμεία, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα ρύθμιση για οφειλές σε Δ.Ο.Υ. και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν προβεί σε διακοπή των εργασιών τους, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Αποστόλης Καραναστάσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Χρήστος Σιμορέλης.
Οι βουλευτές καλούν επίσης τους συναρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για ρύθμιση οφειλών και για αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους και μηχανικούς), οι οποίοι, μέχρι να αποσυνδεθεί η ασφάλιση από την ιδιότητά τους, υποχρεούνταν σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και αν δεν είχαν ουδέποτε κάποια δραστηριότητα.
Με την ερώτησή τους ζητούν επίσης τροποποίηση των όρων καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, δηλαδή αλλαγή επί τα βελτίω στο ανώτατο όριο παρακράτησης, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 20.000 ευρώ για ΟΑΕΕ , 15.000 για ΕΤΑΑ και 4.000 ευρώ για ΟΓΑ, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης.
«Οι δυνατότητες που έχει παράσχει η σημερινή Κυβέρνηση για ρύθμιση των οφειλών προς εφορία, φορείς κοινωνικής ασφάλισης και πιστωτές έχουν αποδειχτεί σωτήριες για τη διευκόλυνση οφειλετών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», αναφέρουν οι βουλευτές, σημειώνουν ωστόσο ότι υπάρχουν περιπτώσεις οφειλετών που δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, γιατί οι μεν νόμοι 4321/2015 και 4331/2015 δεν βρίσκονται πλέον σε ισχύ, ο δε νόμος 4469/17 προβλέπει ρητά ότι δυνατότητα υπαγωγής έχουν όσα πρόσωπα αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι βουλευτές επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι αυτοί που είχαν κάποιου είδους δραστηριότητα και είχαν δημιουργήσει μεγάλες ή και μικρότερες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά προέβησαν σε διακοπή εργασιών, «έκλεισαν τα βιβλία τους», και δεν δύνανται να πραγματοποιήσουν και πάλι έναρξη εργασιών, αποκλείονται από το νόμο 4469/17. Ρύθμιση χρειάζεται όπως αναφέρουν και για περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων (δικηγόροι και μηχανικοί), οι οποίοι, πριν την ψήφιση του νόμου 4488/17 άρθρο 20 με τον οποίο αποσυνδέθηκε η ασφάλιση των ανωτέρω από την ιδιότητα τους ώστε πλέον να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στις Δ.Ο.Υ. και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί, ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ακόμα και αν δεν είχαν κάνει ουδέποτε έναρξη εργασιών.
localStorage.clear();
Πηγή