Από το 2012, ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ. Οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που οργανώνονται στο πλαίσιο του μήνα αυτού κορυφώνονται στις 21 του μήνα, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι μια καλή αφορμή για να αποσαφηνίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο Αλτσχάιμερ και την άνοια, δύο έννοιες που πολλοί συχνά συγχέουν ή χρησιμοποιούν ως ισοδύναμες.
Αλτσχάιμερ vs άνοια
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η άνοια δεν αποτελεί μεμονωμένη νόσο, αλλά περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως τα προβλήματα μνήμης, οι δυσκολίες στον συλλογισμό και την επίλυση προβλημάτων, καθώς και οι διαταραχές της ομιλίας και της αντίληψης.
Η άνοια είναι αποτέλεσμα διαφόρων επιμέρους νόσων που οδηγούν σε απώλεια νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Μία από αυτές τις νόσους –και μάλιστα η συχνότερη αιτία άνοιας– είναι το Αλτσχάιμερ. Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το σύνολο των 50 εκατομμυρίων διαγνωσμένων περιστατικών άνοιας σε παγκόσμια κλίμακα, ποσοστό 60-70% οφείλεται στο Αλτσχάιμερ.
Άλλες αιτίες της άνοιας είναι η αγγειακή άνοια και η άνοια με σωμάτια του Λούι (Lewy body dementia). ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Όταν ένα άτομο λαμβάνει διάγνωση για άνοια, συνήθως μαθαίνει και ποια είναι η ακριβής αιτία πίσω από τα συμπτώματά του. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα, καθώς ο γιατρός μπορεί απλώς να χρησιμοποιήσει τον όρο άνοια για να περιγράψει τα συμπτώματα.
Το Αλτσχάιμερ, από την άλλη, αποτελεί μεμονωμένη νόσο που προκαλείται όταν σχηματίζονται στον εγκέφαλο πλάκες και συμπλέγματα πρωτεϊνών. Αυτές οι μη φυσιολογικές δομές διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία και επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και εν τέλει οδηγούν στον θάνατό τους.
Στα άτομα με Αλτσχάιμερ παρατηρείται επίσης μια έλλειψη σημαντικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλο. Αυτή η έλλειψη έχει σαν αποτέλεσμα τα διάφορα μηνύματα να μη μεταφέρονται σωστά μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Το Αλτσχάιμερ συνήθως εκδηλώνεται με μια ήπια απώλεια μνήμης σε αρχικό στάδιο. Ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα ή να απομνημονεύσει πληροφορίες. Άλλες πρώιμες ενδείξεις Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία εξεύρεσης της κατάλληλης λέξης, η δυσκολία επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων ή η αντίληψη των τρισδιάστατων αντικειμένων.
Όσο το Αλτσχάιμερ εξελίσσεται, οι διαταραχές της μνήμης, της επικοινωνίας, του συλλογισμού και του προσανατολισμού στον χώρο παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση. Όσο χειροτερεύουν τα συμπτώματα τόσο αυξάνονται οι ανάγκες φροντίδας και υποστήριξης του πάσχοντα.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, ωστόσο οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στοχεύουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Πηγή: alzheimers.org.uk
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου & πώς μπορείτε να προστατευτείτε
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Πέντε άγνωστοι παράγοντες που συμβάλλουν στη νόσο
Πηγή