Νιώθετε τον λαιμό σας να σας «γρατζουνάει» και δυσκολεύεστε να καταπιείτε;
Είτε οφείλεται σε κάποια λοίμωξη είτε σε αλλεργία είτε στον ξηρό αέρα, ο πονόλαιμος είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που κάνει την καθημερινότητά μας πιο δύσκολη.
Εκτός από τα παυσίπονα, τις καραμέλες ή το σιρόπι που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις παρακάτω φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τον πόνο.
Ένα από τα πιο παλιά και γνωστά «γιατροσόφια» για τον πονόλαιμο είναι οι γαργάρες με αλατόνερο. Ο πονόλαιμος είναι συχνά αποτέλεσμα της φλεγμονής στον λαιμό. Καθώς κάνετε γαργάρες, το αλάτι απορροφά νερό από την περιοχή του λαιμού, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο και τον πόνο.
Εξίσου βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί και το μηλόξιδο, το οποίο μπορείτε να το συνδυάσετε με ζεστό νερό και μέλι. Χάρη στην οξύτητά του, το μηλόξιδο εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν τον πονόλαιμο. Το ζεστό νερό και το μέλι με τη σειρά τους παρέχουν ένα αίσθημα ανακούφισης στον λαιμό. Αν δεν μπορείτε να πιείτε το μείγμα λόγω της γεύσης του, χρησιμοποιήστε το όπως το αλατόνερο για να κάνετε γαργάρες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Μια άλλη λύση που ορισμένοι βρίσκουν χρήσιμη είναι το σκόρδο. Η αλλισίνη, η ενεργή ουσία που βρίσκεται στο σκόρδο, έχει αποδειχτεί ότι εξουδετερώνει τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Για να το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε απλώς να πιπιλίσετε μια σκελίδα σκόρδο ή να προσθέσετε λίγο τριμμένο σκόρδο στη σούπα σας.
Ένα μπαχαρικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου είναι το πιπέρι καγιέν. Μπορείτε να αναμείξετε μισή κουταλιά του γλυκού πιπέρι με λίγο ζεστό νερό και μέλι για να φτιάξετε ένα καταπραϋντικό ρόφημα ή να το προσθέσετε στο φαγητό σας. Η δράση του πιπεριού καγιέν ενάντια στον πονόλαιμο οφείλεται στην καψαϊκίνη, ουσία που εμποδίζει την αποστολή των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο.
Μερικές ακόμη φυσικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να υποχωρήσει ο πονόλαιμος είναι το τζίντζερ (πιπερόριζα), το φασκόμηλο, το χαμομήλι, η γλυκόριζα και το ρόδι.
Δείτε κι αυτό:
Πονόλαιμος: Ποιες οι πιθανές αιτίες του & πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Επίμονος πονόλαιμος: Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου αμυγδαλής
Πονόλαιμος ή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο; Πώς θα τα ξεχωρίσετε
Πηγή