Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταφέρνουν να χάσουν κιλά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διηθητικού καρκίνου του μαστού συγκριτικά με όσες διατηρούν ή αυξάνουν το βάρος τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Cancer της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Ως διηθητικός καρκίνος ορίζεται ο καρκίνος που εξαπλώνεται, δηλαδή δημιουργεί μεταστάσεις σε κοντινούς ή και μακρινούς ιστούς πέραν του αρχικού σημείου εκδήλωσής του.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στον συχνό γυναικείο καρκίνο.
Το υπερβολικό βάρος και ιδίως η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος 30 και άνω) είναι γνωστό πως συμβάλλουν σε πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, μέχρι τώρα όμως δεν είχε ερευνηθεί εκτενώς κατά πόσο η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να βοηθήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο.
Στο ερώτημα αυτό προσπάθησαν να απαντήσουν ερευνητές από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 61.335 γυναίκες, εκ των οποίων καμία δεν είχε ιστορικό καρκίνου του μαστού ούτε είχε παρουσιάσει ύποπτα ευρήματα σε παλαιότερους μαστογραφικούς ελέγχους. Το σωματικό βάρος, το ύψος και ο δείκτης μάζας σώματος των γυναικών μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης και ξανά τρία χρόνια αργότερα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Κατά την περίοδο παρακολούθησης, η οποία είχε διάρκεια 11,4 χρόνια κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκαν μεταξύ των γυναικών 3.061 νέα περιστατικά διηθητικού καρκίνου του μαστού.
Όσες από τις γυναίκες είχαν χάσει στο διάστημα αυτό 5% του συνολικού σωματικού βάρους τους φάνηκε πως είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με όσες είχαν διατηρήσει το βάρος τους σταθερό, ασχέτως του δείκτη μάζας σώματός τους. Από την άλλη, μια αύξηση του βάρους κατά 5% συσχετίστηκε με 54% αυξημένο κίνδυνο συγκεκριμένα για τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος συχνά είναι πιο επιθετικός από άλλους καρκίνους του μαστού.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος συνδέεται με στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Ρόουαν Χλεμπάουσκι από το νοσοκομείο City of Hope National Medical Center στην Καλιφόρνια. Τα νέα ευρήματα, προσθέτει ο Χλεμπάουσκι, συμπληρώνονται και από κλινικές δοκιμές στις οποίες έχει παρατηρηθεί αύξηση της επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού χάρη στην απώλεια βάρους. «Συνδυαστικά, τα ευρήματα αυτά παρέχουν ισχυρά τεκμήρια για την επίδραση της απώλειας βάρους στον καρκίνο του μαστού» καταλήγει ο ερευνητής.
Δείτε κι αυτό:
Καρκίνος μαστού: 10 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)
Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο σπάνιος καρκίνος
Καρκίνος μαστού: Ο κρίσιμος ρόλος της βιταμίνης D
Πηγή