Είναι γεγονός ότι ο όρος concept παραπέμπει περισσότερο στα τετράτροχα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αρέσκονται να παίζουν με ιδέες και σχεδιασμούς που δένουν κόμπο το μυαλό του κοινού.
Μόνο που τα concepts δεν περιορίζονται στα αυτοκίνητα και μια από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων, δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χορό.
Όχι και τόσο παλιά εξάλλου ο κόσμος είχε αγαπήσει θανάσιμα ένα κινητό ονόματι… Nokia 3310, που το μόνο που έκανε ήταν να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις και να στέλνει γραπτά μηνύματα. Και από παιχνίδια, το μόνο υποφερτό ήταν το φιδάκι.
Πόσο δρόμο διανύσαμε από τότε δεν λέγεται! Σήμερα έχουμε έξυπνα κινητά που συνδέονται στο ίντερνετ, έχουν GPS, κάνουν βιντεοκλήσεις και ένα σωρό ακόμα πράγματα που λίγα μόλις χρόνια πριν θα φάνταζαν επιστημονική φαντασία.
Τι έπεται όμως; Θα υπάρχουν smartphones σε 10 χρόνια; Κι αν ναι, ποιας γενιάς θα είναι; Σε αυτό ακριβώς απαντούν τα concept phones, παρουσιάζοντας εξελίξεις που δεν είναι ακόμα για την εποχή μας. Ή πρωτοποριακές τεχνολογίες που πρέπει να δουλευτούν περισσότερο πριν βγουν στην αγορά.
Παραμένοντας ως λύσεις όσο πιο δαιμόνια δημιουργικές χωρά μια από τις πιο τεχνολογικά προωθημένες βιομηχανίες του κόσμου…
Το Kambala είναι ένα κινητό τηλέφωνο που μετατρέπεται σε τηλέφωνο… αυτιού! Με το πάτημα ενός κουμπιού πετάγεται ένας δακτύλιος που προσαρμόζεται στο αυτί, μετατρέποντάς το σε ακουστικό ουσιαστικά. Το φουτουριστικό του πράγματος δεν σταματά όμως εδώ, καθώς το πολυστρωματικό πολυμερές που φιλοξενεί όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα παρέχει πολλά ακόμα μελλοντολογικά καλούδια.
Όπως την εύκαμπτη επιφάνεια με τους αισθητήρες που απαρτίζει αυτό που αποκαλούμε συμβατικά «οθόνη» και έχει την ικανότητα να μεταδίδει την εικόνα από το εσωτερικό του κινητού στο εξωτερικό. Ο σχεδιαστής Ilshat Garipov μας έδωσε μια πρόγευση του μέλλοντος…
Όταν είναι κλειστό, μοιάζει επικινδύνως πολύ με κομψότατη… ξυριστική μηχανή, αν και προδίδεται από αυτό το φουτουριστικό καντράν με τα νούμερα. Η μαγεία αρχίζει όμως μόλις το ανοίξεις, όπου εμφανίζεται σαν βεντάλια η οθόνη, παρέχοντας ένα user interface που μοιάζει με κλώνο του iPhone.
Η εύπλαστη OLED οθόνη αφής σκρολάρει με έναν εντελώς καινοτόμο τρόπο, αν και ως concept είχε τα ψεγάδια του. Πώς, ας πούμε, θα δεις τι συμβαίνει μέσα στο smartphone όταν αυτό είναι κλειστό; Γι’ αυτό και δεν κέρδισε στον διαγωνισμό concept της LG «Design the Future», απέσπασε ωστόσο μνεία για το ολοκαίνουριο που κομίζει στον κλάδο των smartphone…
Το πειραματικό Mobile Script είναι όσο πιο κοντά έφτασε ποτέ ένα smartphone σε laptop. Η άβολη αυτή μακρόστενη εξωτερική οθόνη κρύβει εντός της την πραγματική μαγεία: μια μεγάλη οθόνη που ξεδιπλώνεται από το εσωτερικό της συσκευής και μετατρέπει τη συσκευή σε σωστό netbook!
Είναι όμως και το άλλο: πως η συσκευή δεν χρειάζεται ποτέ φόρτιση. Βλέπετε η θήκη της είναι καλυμμένη με ένα νανοϋλικό που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ρεύμα. Και μπορεί μια τέτοια τεχνολογία να παραμένει ακόμα στα σπάργανα, είναι με τη βοήθεια του ρεύματος όμως που η εύπλαστη δεύτερη οθόνη που βγαίνει από τη συσκευή σκληραίνει ώστε να παραμένει στη θέση της…
Ένα αρκούντως ιντριγκαδόρικο κινητό έχει παρουσιάσει η NEC Design που σε κάνει να σκεφτείς δυο φορές πόσο δυσκίνητα είναι σήμερα τα κινητά στη μεταφορά τους. Αυτό βλέπετε είναι καμωμένο από ένα ελαστικό υλικό που απομνημονεύει σχήματα και φόρμες, ώστε να κάμπτεται και να διπλώνει στις εντολές σου. Τα smartphones σε επίπεδο σχεδιασμού έχουν αγγίξει το τέλος τους, μας λέει το Tag Phone, θέλοντας προφανώς να αλλάξει τους όρους της συζήτησης.
Και το κάνει με το εύπλαστο καουτσουκένιο αυτό περίβλημα που θυμάται τα σχήματα που του δίνεις και μπορείς έτσι να το προσαρμόζεις παντού, από τον καρπό σου μέχρι την τσέπη του πουκαμίσου ή τη ζώνη του παντελονιού σου. Μιλώντας για πραγματική φορητότητα δηλαδή…
Εδώ δεν είναι ο ανατρεπτικός σχεδιασμός που συγκινεί, αλλά η έννοια του πραγματικού πολυεργαλείου. Το συγκεκριμένο smartphone είχε κυρίως τα καταστήματα λιανεμπορίου κατά νου, παρέχοντας μια πολυσυσκευή που διαθέτει από scanner, σύστημα POS και RFID (ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων) μέχρι ενδοεπικοινωνία στο μαγαζί, επικοινωνία με την αποθήκη και πολλά ακόμα εμπορικά βοηθήματα.
Πανεύκολο στη χρήση και την πλοήγηση, καθώς όλη του η επιφάνεια -εμπρός και πίσω- είναι αφής, ήθελε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο συναλλαγής και συνδιαλλαγής στα εμπορικά καταστήματα, παρέχοντας αποκεντρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες…
Το concept της Nokia ήταν εφοδιασμένο με όλων των λογιών τους νεωτερισμούς: υγρή μπαταρία, αναγνώριση φωνής, εύπλαστη οθόνη αφής αλλά και ένα πρωτοποριακό σώμα γεμάτο αισθητήρες που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Πανάλαφρο, πανεύκολο στη χρήση και χωρίς πολλά-πολλά, αλλάζεις το σχήμα του κατά τις διαθέσεις σου και το παίρνεις μαζί σου με τον τρόπο που εσύ θα επιλέξεις, καθώς εδώ οι δυνατότητες μεταφοράς είναι πρακτικά ανεξάντλητες: το κάμπτεις, το τυλίγεις, ακόμα και στα ρούχα σου το φοράς ως κλιπς!
Αλλά και το ίδιο σε βοηθά όποτε το χρειάζεσαι, στέλνοντας την εργονομία σε άλλο επίπεδο. Όταν θες να μιλήσεις, για παράδειγμα, στο τηλέφωνο, το 888 παίρνει το χαρακτηριστικό σχήμα των παραδοσιακών τηλεφώνων, το οποίο μπορείς να απομνημονεύσεις στη συσκευή για να το θυμάται σε αντίστοιχες καταστάσεις. «Προγραμματιζόμενο σωματικό μηχανισμό» το είπε η Nokia…
Το HiFi concept αποζητούσε να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό το αρκούντως παράξενο smartphone με το εξωτερικό που είναι όλο μια οθόνη αφής ανοίγει και μετατρέπεται σε ακουστικά, αγκαλιάζοντας το κεφάλι ώστε να απολαμβάνεις μουσική και κλήσεις την ώρα που μετακινείσαι. Χωρίς χέρια, πάντα.
Αν δεν το θες ως ακουστικά, το φοράς στον καρπό σου σαν smartwatch. Ακόμα και ως απλό MP3 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις συνδέοντάς το σε οποιαδήποτε συσκευή…
Το Seabird ήταν το πολυαναμενόμενο concept phone που βγήκε από το εργαστήριο της Mozilla περιλαμβάνοντας πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί σε κινητά τηλέφωνα. Όπως ο διπλός προτζέκτορας που αναπαράγει virtual πληκτρολόγιο από τη μία και την οθόνη από την άλλη σε κάθε επιφάνεια!
Το Seabird άνοιξε την όρεξη των μεγάλων κατασκευαστών με τις νέες πρακτικές δυνατότητες που ευαγγελίστηκε για την επαύριο των κινητών. Το πώς δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιείς ένα κινητό στον πραγματικό τρισδιάστατο κόσμο και να μετατρέπεται από συσκευή φορητής επικοινωνίας σε workstation όπου και όποτε το χρειαστείς…
Το DYA concept αποπειράθηκε να δείξει στον κόσμο πόσο διαφορετικό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα κινητό τηλέφωνο σε εμφάνιση. Αυτή η διαγώνια κοψιά του όταν δουλεύει και ο συμπαγής σχεδιασμός όταν είναι κλειστό είναι πράγματι κάτι ολότελα διαφορετικό στον χώρο της κινητής. Και παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, παραμένει αρκετά μεγάλο για όλες τις βασικές λειτουργίες.
Ακόμα και το πώς πατάμε τα πλήκτρα αποφάσισε να αλλάξει, βάζοντας τα νούμερα σε παράξενη διάταξη και κάνοντας το πάτημά τους εξόχως διασκεδαστικό με το εύπλαστο υλικό τους. Ταυτοχρόνως, όλο το περίβλημά του είναι καλυμμένο από ένα ειδικό ελαστικό υλικό, κάνοντάς το πρακτικά άτρωτο στις πτώσεις. Αγάπα το ή μίσησέ το, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εδώ…
Ο νοτιοκορεάτης σχεδιαστής Bon Seop Ku έδωσε στη Samsung ένα από αυτά τα πράγματα που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η ιδέα γεννήθηκε μια μέρα που έπεσε νερό στο τραπέζι του και άρχισε να ζωγραφίζει με τις σταγόνες. Γιατί να μη φτιάξουμε ένα κινητό που θα αλλάξει τόσο δραστικά τον σχεδιασμό των κινητών μη μοιάζοντας τελικά καθόλου με κινητό, σκέφτηκε.
Και κατέληξε στη διαφανή αυτή επιφάνεια που είναι όλη μια AMOLED οθόνη αφής και μοιάζει να έχει φτιαχτεί από… νερό. Δεν έχει φυσικά, είναι όμως μια μόνιμη και εξόχως εντυπωσιακή αναπαράσταση του υγρού στοιχείου που καταπίνει τα πάντα εντός της. Τα εικονίδια, ας πούμε, στην υδάτινη επιφάνεια εργασίας σβήνονται όταν τα τρίψεις με το δάχτυλο! Ναι, αυτή η τεχνολογία δεν θα γίνει ποτέ mainstream και δεν θα το δούμε στα ράφια, είναι όμως καμωμένο από τα ίδια τα υλικά των ονείρων…
Πηγή