Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Αυτοί που γύρισαν την πλάτη στους «τρικολόρ»

Κάποιοι θα… πέταγαν τη σκούφια τους για να παίξουν στην εθνική Γαλλίας. Υπάρχει, ωστόσο, και μια πεντάδα παικτών που αν και είχαν τη δυνατότητα να φορέσουν τη φανέλα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας επέλεξαν να αγωνιστούν με άλλη εθνική ομάδα.

Γκονζάλο Ιγκουαϊν

Ο έκτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αργεντινής και μόλις ο τρίτος ποδοσφαιριστής, που έχει φορέσει τη φανέλα της «αλμπισελέστε», έχοντας γεννηθεί σε άλλη χώρα. Ο πατέρας του έπαιζε ποδόσφαιρο στην Γαλλία, με αποτέλεσμα να γεννηθεί εκεί. Ωστόσο, όταν ο ίδιος ήταν μόλις δέκα μηνών, η οικογένεια επέστρεψε στην Αργεντινή. Ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν μπορεί να μην μιλάει καν γαλλικά, όμως το 2006 δέχθηκε κρούση από τους «τρικολόρ». Τότε, δεν είχε αποφασίσει ποια από τις Γαλλία ή Αργεντινή να διαλέξει, όμως λίγο αργότερα επέλεξε τη χώρα καταγωγής του.

Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Ένας ποδοσφαιριστής που είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε τέσσερις εθνικές ομάδες. Στην Γαλλία (γεννημένος στην πόλη Λαβάλ), στην Ισπανία (η μητέρα του Ισπανίδα), στην Ιταλία (για πολλά χρόνια κάτοικός της) και στην Γκαμπόν (ο πατέρας του Γκαμπονέζος). Στα μικρά κλιμάκια, ο Ομπαμεγιάνγκ κλήθηκε στην εθνική Ιταλίας, ενώ αγωνίστηκε μία φορά με την εθνική Γαλλίας U21. Ωστόσο, η καρδιά του προτίμησε την Γκαμπόν, καθώς με την εθνική ομάδα της χώρας είχε αγωνιστεί και ο πατέρας του και μάλιστα ως αρχηγός.

Καλιντού Κουλιμπαλί

Ο αμυντικός της Λάτσιο αγωνίστηκε στο πρόσφατο Μουντιάλ, όχι όμως με την εθνική Γαλλίας κι έτσι δεν κατάφερε να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Παιδί Σενεγαλέζων γονιών, που είχαν μετακομίσει στην Γαλλία, ο Κουλιμπαλί βρέθηκε στο δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στη χώρα που κατάγεται και στη χώρα που γεννήθηκε. Τη διετία 2011-2012 αγωνίστηκε σε έντεκα παιχνίδια με την εθνική Γαλλίας U20 και μάλιστα είχε μπει στα «ραντάρ» του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Το γεγονός, όμως, πως άργησε να λάβει κλήση από τους «τρικολόρ», τον οδήγησε στην απόφαση να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Σενεγάλης.

Ριγιάντ Μαχρέζ

Γεννημένος στα προάστια του Παρισιού, ο νυν άσος της Μάντσεστερ Σίτι είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί στην εθνική Γαλλίας. Μόνο που όταν βρισκόταν σε ηλικία για να χριστεί διεθνής, ο Μαχρέζ δεν είχε κάνει ακόμα το «μπαμ» με την Λέστερ στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Έτσι, το 2014, φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Αλγερίας, απ’ όπου κατάγονται και οι δύο γονείς του. Τότε, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη ραγδαία εξέλιξή του και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αλγερίας έκαναν λόγο ακόμη και για χρηματισμό του ομοσπονδιακού τεχνικού, προκειμένου να τον συμπεριλάβει στις κλήσεις του.

Λερόι Σανέ

Στο πρόσφατο Μουντιάλ δε βρέθηκε στην τελική 23αδα της εθνικής Γερμανίας, παρά το γεγονός πως είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης στην Πρέμιερ Λιγκ. Μητέρα του είναι η Γερμανίδα ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική, Ρεγκίνα Βέμπερ, ενώ πατέρας του είναι ο πρώην διεθνής με την εθνική Σενεγάλης, Σουλεϊμάν Σανέ. Εκτός από αυτές τις δύο επιλογές, ο Λερόι Σανέ είχε και μία τρίτη, αυτή της εθνικής Γαλλίας, αφού διαθέτει γαλλική υπηκοότητα (ο πατέρας του είχε μεγαλώσει εκεί). Τελικά, ο ίδιος πήρε την απόφαση να απορρίψει τους «τρικολόρ», αφού όπως είχε δηλώσει νιώθει Γερμανός (εκεί γεννήθηκε), αν και μέλη της οικογένειάς του μένουν ακόμα στην Γαλλία.

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή