Μόλις ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς γνωρίζουν την αιτία της πάθησης και έχουν επισκεφθεί γιατρό
Αυτά προκύπτουν από την πρώτη πανελλήνια έρευνα για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, την οποία παρουσίασε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων, στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα ανδρών και γυναικών από όλη τη χώρα. Και έδειξε ότι πάνω από 6 στους δέκα έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή νόσο, αλλά μόνο 30% ήξερε τα σωστά αίτια. Οι υπόλοιποι θεωρούσαν πως πρόκειται για ερεθισμό από ακατάλληλα ρούχα ή θυλακίτιδα.
Επιπλέον, το 34% των πασχόντων δήλωσαν οτι δεν έχουν επισκεφθεί ιατρό, ακόμα και δύο χρόνια μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ 33% των διαγνωσμένων επιλέγουν να μην ακολουθήσουν θεραπεία.
Τι πρέπει να ξέρετε για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι χρόνια, υποτροπιάζουσα νόσος του δέρματος με φλεγμονώδεις βλάβες που περιλαμβάνουν επώδυνα οζίδια και αποστήματα, και εντοπίζονται στις περιοχές όπου υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες. Ονομάζεται και «ανάστροφη ακμή», δεν είναι ούτε μολυσματική ούτε μεταδοτική. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Εμφάνιση, Συμπτώματα, Θεραπεία
Η νόσος εκδηλώνεται με πολλές μορφές, συχνά διαφορετικές μεταξύ των ασθενών. Στις ήπιες περιπτώσεις παρουσιάζονται μικρά εξογκώματα, μαύρα στίγματα ή κύστες, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να υπάρχουν πολλαπλά υποτροπιάζοντα αποστήματα, με δύσοσμες εκκρίσεις. Οι δερματικές βλάβες συχνά επηρεάζουν πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα πλήττει περίπου 1% του γενικού πληθυσμού, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται στις ηλικίες 12 – 25 ετών ενώ πάσχοντες είναι οι ενήλικες στις παραγωγικές ηλικίες 25 έως 55, με συχνότερη εντόπιση της νόσου στη γεννητική χώρα και τους γλουτούς.
Η διάγνωση γίνεται από ειδικό δερματολόγο ο οποίος θα αποφασίσει και τη θεραπεία, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Βασικοί θεραπευτικοί στόχοι είναι η μείωση της φλεγμονής και των υποτροπών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πού να απευθυθώ
Τέσσερα Ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα οποία μπορούν οι ασθενείς να απευθύνονται κατόπιν ραντεβού:
Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Αθήνα (Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη και Παρασκευή, τηλ. 210 7265153)
Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Αττικόν», Αθήνα (Τετάρτη, τηλ. 210 5832396 )
Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Θεσσαλονίκη (Τηλ. 2313 308860-867)
Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παρασκευή, Θεσσαλονίκη (Τηλ. 14741).
Πηγή