Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Ισπανική Γρίπη, η οποία αποδεκάτισε το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού το 1918.
Παρότι έχει επικρατήσει να ονομάζεται ισπανική, η γρίπη ξεκίνησε από το Κάνσας των ΗΠΑ και ήρθε στην Ευρώπη με τα αμερικανικά στρατεύματα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θνητότητα ήταν ιδιαιτέρως υψηλή στις νεαρές ηλικίες, θα μπορούσε όμως να έχει αποφευχθεί η πανδημία, εάν υπήρχε τότε εμβόλιο κατά της γρίπης.
«Πάντοτε το παρελθόν μας δείχνει το μέλλον» εξηγεί στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας. Η Ισπανική Γρίπη και τα σημερινά δεδομένα ήταν το θέμα που άνοιξε το νέο κύκλο διαλέξεων του Ινστιτούτου, την Τετάρτη (17/10/2018). «Με τα εμβόλια έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε μια σειρά από νοσήματα όπως ο τέτανος, η ευλογιά κ.α. που σκότωναν εκατομμύρια ανθρώπους» δηλώνει ο κ. Μπεχράκης, ενώ αναφερόμενος στο εμβόλιο ενάντια στη γρίπη, τονίζει ότι «όσοι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιαστούν, τόσο μεγαλύτερος φραγμός θα υπάρχει για τη δημόσια υγεία».
ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, η εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Παρακολούθησης Νοσημάτων (ECDC) Αγορίτσα Μπάκα, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου και η αν. διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Άννα Τζώρτζη παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για την εποχική γρίπη, ανέδειξαν την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ως το κύριο μέτρο θωράκισης του πληθυσμού και έδωσαν απαντήσεις σε απόψεις που προβάλλονται από το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η εποχική γρίπη αποτελεί πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία, αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κηρύξει επισήμως την εποχή του αντιγριπικού εμβολιασμού και υπάρχει μεγάλο απόθεμα εμβολίων στη χώρα, δηλώνει ο κ. Ρόζενμπεργκ. Η καμπάνια του Κέντρου επικεντρώνεται στο να πειστεί ο πληθυσμός ότι πρέπει να εμβολιαστεί, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει στη διάθεσή του 20.000 δόσεις εμβολίων –δωρεά των φαρμακευτικών εταιρειών- τα οποία θα διατεθούν δωρεάν για την κάλυψη των αναγκών του υγειονομικού προσωπικού.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη έναντι της γρίπης. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η εμβολιαστική κάλυψη εκτιμάται στο 31%, ενώ στους ανεμβολίαστους λειτουργούς υγείας η χώρα μας σημείωνε τα προηγούμενα χρόνια από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Η εικόνα αυτή, πάντως, έχει αρχίσει να βελτιώνεται, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ρόζενμπεργκ. Επίσης, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των αντιγριπικών εμβολίων στην ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για το 2017.
Η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε ήπια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, για τη δραστηριότητα της γρίπης. Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όμως, η γρίπη έκανε πραγματική επέλαση, όπως στην Αυστραλία, η οποία συγκρίνεται μόνο με την πανδημία του 2009. Στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ επικράτησε ο τύπος H3N2, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου επικράτησε ο τύπος Β. Στις ΗΠΑ οι νεκροί έφτασαν τις 80.000 (συνήθως ανέρχονται σε 35.000 το χρόνο), μεταξύ των οποίων 180 παιδιά. Στα social media, η επέλαση της γρίπης αποτυπώθηκε με το hashtag #flumageddon.
Επιστρέφοντας στην Ισπανική Γρίπη, το 1918 έγινε η εισαγωγή του τύπου H1N1, ο οποίος κυκλοφορούσε μέχρι το 1950. Σε «εγγονό» αυτού του ιού οφείλεται η πανδημία του 2009, οπότε και επανεμφανίστηκε, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ως τείχος προστασίας.
Πηγή: Newsbomb.gr
Πηγή