«Υπάρχει πολιτική ευθύνη για τις υποθέσεις διαφθοράς», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στην ΕΡΤ 1 και χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής να μιλήσουν για «παρέμβαση» του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, και της συζύγου του.
«Βλέπουμε την έκφραση του πιο σάπιου συστήματος διαφθοράς, ενός συστήματος ατιμωρησίας του παλιού πολιτικού συστήματος, που θεωρούσε ότι μπορούσε να πλουτίζει σε βάρος του ελληνικού λαού χωρίς να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και χωρίς, βέβαια, να θεωρεί ότι θα αναγκαστεί ποτέ να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για αυτά που έκανε», σημείωσε η κ. Σβίγκου και πρόσθεσε:
«Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για τον κ. Τσοχατζόπουλο που ήταν υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη, τον κ. Παπαντωνίου που ήταν, επίσης, υπουργός Άμυνας σε κυβέρνηση Σημίτη. Και θα έλεγα ότι, πέρα από τις διαρροές από το ΚΙΝΑΛ, θα περιμέναμε χτες μια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της κ. Γεννηματά, όπως επίσης και μια επίσημη δήλωση από την πλευρά του κ. Σημίτη. Γιατί όταν μιλάμε για δυο υπουργούς Άμυνας επί κυβερνήσεων Σημίτη, προφανώς δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για την έκφραση ενός γενικότερου φαινομένου…».
Σε ερώτηση τι άλλο να πουν και να κάνουν στο ΚΙΝΑΛ πέρα από το ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου έχουν τεθεί εκτός της παράταξης, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είχαν αυτούς τους ανθρώπους υπουργούς Άμυνας. Οπότε, είτε γνώριζαν και συγκάλυπταν είτε δεν γνώριζαν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν, επίσης, πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη του κ. Σημίτη, αλλά και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, είναι πασιφανής και την αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες. Δεν τους παρέσυραν αυτούς τους δύο υπουργούς».
Υπενθύμισε ότι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, είχαν απουσιάσει από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το πόρισμα του Σώματος αναφορικά με την υπόθεση Παπαντωνίου και σχολίασε πως «ούτε τότε είδαμε το ενδιαφέρον των δυο ηγετών της αντιπολίτευσης να υπάρξει φως και διαφάνεια σε αυτήν την υπόθεση. Αυτό δεν είναι τυχαίο».
Για τη «λίστα Λαγκάρντ» παρατήρησε ότι κάποιοι την «έχασαν» στα συρτάρια τους και δεν ζήτησαν ποτέ «συγνώμη» και μετά έστειλαν φυλακή δημοσιογράφους που έκαναν αποκαλύψεις.
Σε ερώτηση για τα σχόλια σε βάρος του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Κοτσακά, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου απάντησε πως από το ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο κ. Κοτσακάς.
Ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Νομίζω ότι το θράσος της ΝΔ είναι μεγαλύτερο από την ανοησία και τη βλακεία της. Γιατί όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της διαφθοράς, και όταν υπάρχει μια μεγάλη αναξιοπιστία των πολιτών απέναντι στην πολιτική, όπου θεωρούν γενικευμένα ότι το Κοινοβούλιο, ότι οι κυβερνήσεις έχουν βυθιστεί σε τέτοια φαινόμενα, θα περίμενα από τη ΝΔ να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά το ζήτημα αυτό, να κατανοήσει και τις δικές της ευθύνες. Γιατί οικοδόμησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ένα σύστημα, το οποίο ήταν διάτρητο από όλες τις μεριές και στις συμβάσεις και στις προμήθειες και στους εξοπλισμούς. Υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα και υπήρχε κυρίως μια αίσθηση ατιμωρησίας. Πίστευαν ότι δεν θα τους πιάσουν ποτέ. Γιατί όλο το σύστημα είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν δικλίδες προστασίας και ασφαλείας αυτών των προσώπων».
Ερωτηθείσα για τις διαφωνίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «αυτό που προέχει, αυτήν τη στιγμή, για όλους μας, και για εμάς και για τους ΑΝΕΛ, με όλες τις διαφωνίες μας για τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης».
«Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στη Βουλή πολύ σημαντικά και θετικά νομοθετήματα, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία έρχονται να επουλώσουν τις πληγές της κοινωνίας, τα οποία έρχονται να βάλουν σε άλλη τροχιά ανάπτυξης την ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το κρίσιμο. Το κρίσιμο είναι πώς θα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης χωρίς, βέβαια, να υπάρχει καμία αμφισβήτηση του ποια είναι η γραμμή. Η γραμμή είναι μία όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε.
Για το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι δεδομένο, το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στόχος είναι η λήξη της τετραετίας. Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν και οι πολιτικοί και οι κοινοβουλευτικοί όροι για τη λήξη της τετραετίας, ακριβώς επειδή ο κ. Καμμένος, επίσης, έχει τονίσει και έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- να συνδράμει στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση.
localStorage.clear();
Πηγή