Σχέδιο απόφασης υπέβαλε η Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για τη διατήρηση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, από την οποία θέλουν να αποσυρθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκαν χθες οι ΗΠΑ, σε σύνοδο επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία εξειδικεύεται στις υποθέσεις αφοπλισμού και διεθνούς ασφάλειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες» σημείωσε Ρώσος διπλωμάτης, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση από της ΗΠΑ περί αποχώρησής τους από την συνθήκη.
«Το σχέδιο απόφασης στηρίζεται σε σειρά αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί στη Γενική Συνέλευση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της συνθήκης» πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αν γίνει αποδεκτή, η απόφαση αυτή θα επιτρέψει «να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ προκειμένου να διαλυθούν οι αμοιβαίες ανησυχίες στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας» σημείωσε. «Αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η υπευθυνότητα των δύο πλευρών για την υλοποίησή της»
«Η διατήρηση αυτής της συμφωνίας αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να προχωράμε στον δρόμο της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων» υποστηρίζει η Μόσχα, η οποία κάλεσε όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συζητήσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.
Σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη διαφωνία τους στο ρωσικό σχέδιο απόφασης επιχειρηματολογώντας ότι κατατέθηκε πολύ αργά για να μπορεί να συμβαδίσει με την ατζέντα της επιτροπής του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τον αφοπλισμό. Επίσης η Ουάσινγκτον επέκρινε τη Μόσχα που έδωσε το σχέδιό της στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προτού το διανείμει στα μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο την αποχώρηση της χώρας του από την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, που απαγορεύει τους πυρηνικούς πυραύλους βεληνεκούς 500 ως 5.000 χιλιομέτρων και η οποία συνήφθη με τη Ρωσία το 1987. Ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε νέα «κούρσα εξοπλισμών» και σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου.
localStorage.clear();
Πηγή