Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

It’s#TimeToEndBreastCancer

O Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Estee Lauder Companies πρωτοστατούν στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και μας υπενθυμίζουν τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με την φωταγώγηση σημαντικών μνημείων σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της φετινής εκστρατείας, πριν λίγες μέρες, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και η Πύλη του Αδριανού φωτίστηκαν με ροζ χρώμα συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο και κάνοντας το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ακόμα πιο δυνατό.

Οι απορίες γύρω από τον καρκίνο του μαστού είναι πολλές, γι’ αυτό και εμείς ρωτήσαμε τον κ. Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, χειρουργό μαστού M.D, PhD, Πρόεδρο Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις του.

1) Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει η εξέταση και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Η κλινική εξέταση του μαστού συστήνεται να πραγματοποιείται από την ηλικία των 20 ετών κάθε 1-3 χρόνια. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά η παρακολούθηση συντελείται κατ’ έτος. Σε περίπτωση επιβαρυμένου οικογενειακού ιστορικού ενδέχεται, σε συνεννόηση με το χειρουργό μαστού, να επιλεγεί αύξηση της συχνότητας των ιατρικών επισκέψεων. Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η εξέταση πραγματοποιείται αμέσως μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως, ενώ σε εκείνες μετά την εμμηνόπαυση επιλέγεται μία ημέρα που επιτρέπει την εξασφάλιση της ακριβούς περιοδικότητάς της.

2) Γιατί θα πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Ο λόγος είναι απλός αλλά πολυδιάστατος. Η απλότητα του θα μπορούσε να αποτυπωθεί μέσα από τη φράση “η μαστογραφία είναι ο καλύτερος υπαρκτός αγγελιοφόρος της υγείας του τροφοδότου οργάνου της Ζωής”. Στις επί μέρους διαστάσεις του, έχει βρεθεί ότι μέσα από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου με μαστογραφία σε γυναίκες 40 έως 79 ετών, μειώνεται η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού σε ποσοστά της τάξης του 20- 40%. Εκτός, όμως, της βελτίωσης της επιβίωσης, η ανακάλυψη μέσω της μαστογραφίας ενός καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο ή ακόμα και στο επίπεδο της προκαρκινικής αλλοίωσης προσφέρει στη γυναίκα λιγότερο επιθετικές επιλογές αντιμετώπισης. Την προφυλάσσει από μια ενδεχόμενη ανάγκη μαστεκτομής, δινόντας της τη δυνατότητα διατήρησης του μαστού της που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία της, είναι ικανή να προλάβει τη λεμφαδενική μετάσταση και το συνεπαγόμενο λεμφαδενικό καθαρισμό που αυξάνει το μέγεθος της χειρουργικής επέμβασης και τέλος να γίνει αρωγός στην αποφυγή της χημειοθεραπείας- λέξης με αρνητική αντήχηση στο γενικό πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια έχει αμφισβητηθεί η αξία της μαστογραφίας λόγω των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων της. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, δεν μπορούμε να κατηγορούμε το φορέα του μηνύματος. Είναι δική μας ευθύνη, ως Χειρουργοί μαστού, να ερμηνεύουμε με σωστό τρόπο το μήνυμα που μας μεταφέρει η μαστογραφία, με εύληπτο τρόπο να το μεταλαμπαδεύουμε στην ασθενή μας και μέσα από διάλογο μαζί της να επιλέγουμε τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησής του. Άλλωστε, εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού δεν έχει δημιουργηθεί. Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισής του είναι η έγκαιρη διάγνωση και σε αυτή την προσπάθεια η μαστογραφία, σε συνδυασμό με άλλα μέσα και Γνώση, είναι πολύτιμος σύμμαχος. Αποτελεί εύκολα προσβάσιμη διαγνωστική εξέταση, εκτελείται ταχύτατα (σε 20 λεπτά περίπου) και πλέον με ελάχιστη έκθεση σε ακτινοβολία.

3) Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες γενικές συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχει μια γυναίκα (και σαν συμβουλές για καλή υγεία και σαν σημάδια που μπορεί να μας προκαλέσουν ανησυχία).

Εκτός της έγκαιρης διάγνωσης, βέλος στη φαρέτρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού αποτελεί ο τρόπος ζωής. Οι πρακτικές που θα αναφέρω συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας όλου του οργανισμού. Ξεκινούμε από τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Έχει βρεθεί ότι 3 ποτά ημερισίως αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 20%. Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας. Προς αυτή την κατεύθυνση ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα από την υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με κάποιου είδους σωματικής άσκησης. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, αντικατάσταση κόκκινου κρέατος από ψάρι και 20 λεπτά περπάτημα ημερησίως είναι ικανά να μας βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μας. Επίσης, προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στη νόσο φαίνεται σε κάποιο βαθμό να έχει ο θηλασμός. Τελική σύσταση μου στο πεδίο της πρόληψης είναι προς τις νεαρές γυναίκες να συζητήσουν με το Γυναικολόγο τους τις κατάλληλες μεθόδους αντισύλληψης, ενώ αντίστοιχη συνεννόηση να επιδιώξουν και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για το είδος και τη διάρκεια των θεραπειών ορμονικής αποκατάστασης.

Στα μεσοδιαστήματα των ιατρικών επισκέψεων στο Χειρουργό μαστού, το ρόλο του υποκαθιστά η ίδια η γυναίκα με την αυτοεξέταση, η οποία περιλαμβάνει την παρατήρηση και την ψηλάφηση που θα διδαχθεί από εκείνον. Προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να την οδηγήσουν σε επίσπευση της επίσκεψής της είναι η ψηλάφηση ενός σκληρού όγκου στο μαστό ή τη μασχαλιαία χώρα, το οίδημα, η ερυθρότητα, η αίσθηση πιο θερμής περιοχής, η τοπική αλλοίωση της υφής του δέρματος του μαστού, οι μεταβολές στο σχήμα και το μέγεθός του και ένας καινοφανής πόνος που δεν υφίεται με την πάροδο των ημερών. Αναφορικά με τη θηλή, σημεία άξια προσοχής είναι η εισολκή της, το αίσθημα κνησμού, η διατάραξη της αρχιτεκτονικής και η εκροή υγρού από αυτήν. Θα ήθελα να τονίσω ότι τις περισσότερες φορές τα σημάδια αυτά δεν αποδεικνύεται να είναι δηλωτικά υποκείμενης κακοήθειας. Είναι, όμως, μια καλή αφορμή επικοινωνίας με το Χειρουργό μαστού που έχετε εμπιστευθεί και ανανέωσης των όρκων συνοδοιπορίας σας στο μονοπάτι αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου.

Η Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση, Στήριξη «ΕΜΕΙΣ», είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός φορέας στην Ελλάδα ο οποίος, όχι μόνον παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, αλλά κυρίως αντιμετωπίζει τη νόσο και περιθάλπει ασθενείς με καρκίνο του μαστού οι οποίοι ανήκουν σε οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Συγκεκριμένα, το έργο της «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ» περιλαμβάνει:

1.Περίθαλψη και στήριξη (ιατρική, χειρουργική, νοσηλευτική, ψυχολογική) ανασφάλιστων, αδύναμων οικονομικά γυναικών με καρκίνο του μαστού σε όλες τις βαθμίδες υγειονομικής περίθαλψης.

  1. Δωρεάν κλινικές εξετάσεις και την αφύπνιση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, με αποστολές υγείας σε όλη την Ελλάδα και δη σε δυσπρόσιτα μέρη.
  1. εκπαίδευση και στήριξη νέων επιστημόνων σε θέματα μαστού (εκπαιδευτικά σεμινάρια, υποτροφίες κτλ) καθώς και
  1. επιστημονική έρευνα Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. μέχρι σήμερα έχει προσφέρει :
  • Ολοκληρωμένη διαγνωστική, ιατρική, χειρουργική, νοσηλευτική και ψυχολογική στήριξη σε πάνω από 150 γυναίκες οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στα έξοδα αντιμετώπισης της νόσου.
  • Πάνω από 7.000 δωρεάν προληπτικούς ελέγχους και ενημέρωση εκατοντάδων πολιτών σε: Ήπειρο, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Ικαρία, Φούρνοι, Λακωνία, Μάνη, Εύβοια, Σκύρο, Κυκλάδες, Αττική, κ.α..
  • Το διεθνώς αναγνωρισμένο IBUS course (International Breast Ultra Sound School) που διοργανώνεται ετησίως υπό την επιστημονική αιγίδα της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., Με εισηγητές παγκοσμίου φήμης επιστήμονες.
  • Την χορήγηση 27 υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, ιατρούς & νοσηλευτές για την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων.

Μάθετε περισσότερα για την Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού των Estee Lauder Companies στο bcacampaign.com.

 

Ο καρκίνος του μαστού, μας αφορά όλους! Ας βάλουμε ένα τέλος! #TimeToEndBreastCancer

 


Πηγή