Περισσότεροι από 30.000 θάνατοι καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου EARS-Net για τη μικροβιακή ανθεκτικότητα.
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2015, με βάση τα οποία στη Γερμανία 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοιμώξεις, για τις οποίες δεν υπήρχαν τα κατάλληλα αντιβιοτικά αντιμετώπισης. Ο αριθμός των αντίστοιχων περιπτώσεων έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη από το 2007, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες.
Η ομάδα του Αλεσάντρο Κασίνι από την Ευρωπαϊκή Αρχή για θέματα υγείας με την επωνυμίας ECDC στη Σόλνα της Σουηδίας αξιολόγησε τα στοιχεία από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Επικεντρώθηκε σε οκτώ διαφορετικά μικρόβια, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στα αντιβιοτικά. Το 2015 σχεδόν 672.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από οχτώ από αυτά, τα αντιβιοτικά δεν έδρασαν με αποτέλεσμα 33.110 άνθρωποι να πεθάνουν.
Τα τρία τέταρτα των μολύνσεων καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και σε άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στο 39% των περιπτώσεων δεν στάθηκε δυνατόν να δράσουν ούτε εναλλακτικές επιλογές αντιβιοτικών.
Προσοχή στη λήψη των αντιβιοτικών
Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατάσταση στις σκανδιναβικές χώρες είναι καλύτερη, ενώ τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου με την Ελλάδα και την Ιταλία να ξεχωρίζουν. Η Γερμανία βρίσκεται στο τελευταίο τρίτο της κατάταξης όσον αφορά τις λοιμώξεις και τους θανάτους.
Οι ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle, συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη αντιβιοτικών και θεωρούν πως η συνταγογράφησή τους θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ενώ και οι ασθενείς θα πρέπει να τα λαμβάνουν μόνον όπου και όταν είναι πραγματικά επιβεβλημένο. Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις ιώσεις και στα μικρόβια με αποτέλεσμα να έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις δυο καταστάσεις. Όλες οι ηλικίες μπορούν να προσβληθούν από λοιμώξεις συνήθως όμως προσβάλλονται μικρά παιδιά και άτομα άνω των 65 χρόνων.
Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στο θέμα. Να γίνει σαφές πως τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνον εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής στα νοσοκομεία.
Η Κομισιόν συνέταξε ένα φιλόδοξο σχέδιο τον Ιούνιο του 2017 σύμφωνα με το οποίο θα ξεκινήσουν αποτελεσματικότερες δράσεις για την αντιμετώπιση των μικροβίων.
localStorage.clear();
Πηγή