Τρίτη , 17 Δεκέμβριος 2024

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 γεμάτο κ. γ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μπαχάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })

Εκτέλεση

  1. Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκ. και τα «ταμπονάρετε» καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρέας, απ’ όλες τις πλευρές για 8 λεπτά περίπου.
  3. Αφαιρείτε τα κομμάτια κρέατος από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  4. Στην ίδια ζεστή κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το καρότο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο και τα σοτάρετε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μελώσουν και μαλακώσουν.
  5. Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και το σκόρδο (αν το χρησιμοποιήσετε), ανακατεύετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
  6. Μόλις αναπνεύσει και εξατμιστεί σχεδόν τελείως το κρασί, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό, όλα τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
  7. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  8. Το σερβίρετε ζεστό με ένα σπυρωτό ρύζι μπασμάτι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.


Source link