Όταν μιλάμε για τη γήρανση των μαλλιών, πρέπει να διακρίνουμε δυο διαφορετικές διαδικασίες: τη διαδικασία εξωγενούς γήρανσης και τη διαδικασία εγγενούς γήρανσης.
Εξωγενής Γήρανση
Η Εξωγενής Γήρανση δεν έχει καμιά σχέση με την ηλικία ή το φύλο του ατόμου και οφείλεται πάντα σε εξωτερικές επιδράσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει να κάνει με το μέρος της τρίχας έξω από το δέρμα και δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον μεταβολισμό του σώματος. Για το λόγο αυτό, αν η τρίχα καταστραφεί δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί. Η εξωγενής γήρανση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η θερμότητα από τη συχνή χρήση του σεσουάρ, αλλά και η ξηρασία ή οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον οι χημικές επιδράσεις που δέχονται τα μαλλιά από τις βαφές και τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι βασικές αιτίες που τα κάνουν να μοιάζουν άτονα και θαμπά.
Πως θα την εντοπίσετε
Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει μαλλιά ξηρά με ψαλίδα και πολύ εύθραυστα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι θεραπείες ενδυνάμωσης των μαλλιών, καθώς και τη μείωση των προϊόντων φορμαρίσματος για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό θα βοηθήσει στην αναδόμηση του τριχωτού της κεφαλής και θα χαρίσει ελαστικότητα και ζωντάνια στα γηρασμένα και χωρίς λάμψη μαλλιά. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο σε γυναίκες νεαρής ηλικίας η μείωσης της ποιότητας αλλά και της πυκνότητας των μαλλιών.
Εγγενής Γήρανση
Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, η ανανέωση των κυττάρων μειώνεται σταδιακά και μετά από τρείς μονάχα δεκαετίες αναγέννησης, αρχίζει να επιβραδύνεται. Αυτή η διαδικασία επιδρά επίσης στα μαλλιά και στην ποιότητά τους, με αποτέλεσμα να κάνει ορατές τις αλλαγές που είναι μέρος της διαδικασίας ωρίμανσής τους. Αυτό προσπαθούν να καταπολεμήσουν πολλά καλλυντικά προϊόντα κατά της γήρανσης,τα οποία μπορείτε να προτείνετε ανεπιφύλακτα στις πελάτισσές σας. Βασική αιτία αυτού του φαινομένου απότελεί εκτός από την κληρονομικότητα και η φτωχή διατροφή σε πρωτεϊνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαικό περιοδικό El Pais που αποδεικνύει σαφώς ότι ένα πλούσιο διαιτολόγιο σε βιταμίνες και αμινοξέα προφυλάσσουν τον οργανισμό από πρόωρη γήρανση τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά.
Η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης
Η τρίχα αποτελείται από διάφορα είδη κερατίνης, εκ των οποίων δύο έχουν μειωμένη παραγωγή στα ώριμα μαλλιά. Αυτό διαπιστώθηκε με τη σύγκριση μαλλιών ηλικίας 25 και 50 ετών. Η παραγωγή της κερατίνης δεν είναι πλήρης κι αυτό οδηγεί στη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών, της διαμέτρου και του ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων στο θύλακα. Η ώριμη τρίχα χαρακτηρίζεται από μειωμένα μελανινοκύτταρα, δηλαδή αυτά που παράγουν μελανίνη. Αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και αποτελεί φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Εφαρμόστε θεραπείες κατά της τριχόπτωσης και αναδόμησης σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Guardian σε δείγμα 2.000 ανθρώπων διαφόρων φύλλων και εθνικοτήτων οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να “γκριζάρουν”, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 34 ετών. Αντίθετα οι Αμερικανοί που χαρακτηρίζονται για την κακής ποιότητας διατροφή τους “γκριζάρουν” κατά μέσω όρο σε ηλικια 30 ετών. Οι κάτοικοι της Σκανδιναβίας σε ποσοστό 80% έχουν κάποια λευκά μαλλιά που δημιουργούν την αίσθηση του γκρίζου από τα 28 τους χρόνια μόλις. Η ίδια έρευνα αποδεικνύει ότι οι καπνιστές γκριζάρουν πρόωρα τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ότι οι μη καπνιστές. Όπως είναι ευρέως γνωστό η νικοτίνη αλλοιώνει τη μελανίνη που βρίσκεται στους θύλακες της τρίχας με αποτέλεσμα το λευκό χρώμα να κάνει πιο γρήγορα την εμφάνισή του.
Πηγή: queen.gr