Τρίτη , 31 Δεκέμβριος 2024

Ποια είναι τα παράπονα των ασθενών από τους γιατρούς και το σύστημα υγείας

Σημεία αναφοράς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών υγείας αρχίζουν να αποτελούν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία του 2018, καθώς υπεβλήθη διπλάσιος αριθμός αναφορών, σε σχέση με το 2017, όπου στο σύνολο των νοσοκομείων κατεγράφησαν περίπου 2.500 «καταγγελίες-παράπονα» πολιτών είτε γραπτά είτε προφορικά.

Κύριο θέμα που απασχολεί τους πολίτες που έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι η συμπεριφορά του υγειονομικού προσωπικού.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094592273-0’); });

Το 2018 οι αναφορές έφτασαν περίπου τις 5.000, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος. Προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών περίπου 80% δεν ανταποκρίνονται σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, ωστόσο υπάρχει ένα 20% που μας απασχολεί και το επεξεργαζόμαστε».

Από την ανάλυση των στοιχείων που κάθε εξάμηνο αποστέλλονται στο υπουργείο Υγείας, προκύπτει ότι οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν «ανάρμοστη» συμπεριφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πλημμελή φροντίδα. Ακολουθούν «παράπονα» για τους χρόνους αναμονής σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα και μικρότερο ποσοστό αφορά συνθήκες νοσηλείας.

Όλες οι καταγγελίες διερευνώνται από το προσωπικό του γραφείου, το οποίο και απαντά στις αναφορές των πολιτών, ωστόσο από τις επισημάνσεις του, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος, χρειάζεται «η διοίκηση του νοσοκομείου να είναι πιο αποτελεσματική στη διεκπεραίωση και να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων που κατατίθενται».

Η συμπεριφορά των επαγγελματιών υγείας

«Ανάρμοστη» συμπεριφορά, «αδιαφορία» και «έλλειψη σεβασμού» καταλογίζουν οι πολίτες, κυρίως στο ιατρικό προσωπικό, και λιγότερο σε νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

«Ζητήματα συμπεριφοράς δεν μπορεί να μετρηθούν με δείκτες και αυτό που κάνουμε είναι να επεξεργαστούμε τα στοιχεία και να εξετάσουμε πού εκφράζονται τα περισσότερα παράπονα, ώστε σε συνεργασία με τις διοικήσεις να παρέμβουμε», αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

Το θέμα συμπεριφοράς του προσωπικού προς τους ασθενείς αναφέρεται με μεγάλη συχνότητα στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου τα οποία και δέχονται τους περισσότερους ασθενείς και μεγάλος αριθμός διαμαρτυριών αφορά σε δυσλειτουργίες των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής είναι το βασικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος. Εκτιμά ότι με την έναρξη της λειτουργίας των ΤΕΠ ως αυτοτελών, την ενίσχυσή τους με προσωπικό -έως τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμού των γιατρών- καλύτερη οργάνωση (διαλογή) και καλύτερη οργάνωση του συστήματος εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, θα επέλθει μια πολύ σοβαρή αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν τα ΤΕΠ και θα μειωθούν τα παράπονα των πολιτών.

«Εκεί που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που πολλές φορές δεν υπάρχουν και δείκτες για να το μετρήσεις παρά μόνο ερωτηματολόγια, είναι η καθημερινή επαφή των πολιτών με τις υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό έχουμε συμπεριλάβει στην αξιολόγηση των διοικήσεων θέματα που μπορούμε να τα μετρήσουμε και κυρίως είναι χρόνοι αναμονής και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην ανάγκη να μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα για κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία».

Η έλλειψη προσωπικού και η μεγάλη προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του στρες γιατρών και νοσηλευτών. «Ο επαρκής αριθμός προσωπικού είναι από μόνος του δείκτης ποιότητας υπηρεσιών», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος.

Ενθάρρυνση των πολιτών να προσφεύγουν στα Γραφεία

Την ενθάρρυνση των πολιτών να προσφεύγουν στα Γραφεία Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υγείας επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, καθώς παρά την αύξηση αναφορών το 2018 που δείχνει ότι σιγά-σιγά γίνονται γνωστά, ο αριθμός παραμένει σχετικά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία- περίπου δύο εκατομμύρια νοσηλείες σε ετήσια βάση και περισσότερες από 11 εκατομμύρια επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα.

Στόχος είναι τα Γραφεία Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υγείας «να αποτελέσουν σημείο αναφοράς των πολιτών», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιαννόπουλος. «Το υπουργείο Υγείας προχωρά στην αναβάθμιση τους σε αυτοτελή τμήματα, όπου αποκλειστικά και ολοκληρωμένα το προσωπικό τους θα ασχολείται με τις αναφορές-καταγγελίες, ενώ το Γραφείο θα εποπτεύει και τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας χειρουργείων».

Το ότι δημιουργήσαμε αυτά τα γραφεία, σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, δείχνει ότι δεν θέλουμε να εξετάζονται οι καταγγελίες και τα παράπονα των ασθενών από τους ίδιους που παρέχουν τις υπηρεσίες, αλλά από άλλους υπαλλήλους των νοσοκομείων και την διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η ενημέρωση των ληπτών από τα ίδια τα γραφεία. Θα πρέπει να παροτρύνονται οι πολίτες να υποβάλλουν και γραπτά τις καταγγελίες (μεγάλο μέρος γίνεται προφορικά). «Θέλουμε να αποβάλλουμε τον φόβο και ο ασθενής να γίνει πιο διεκδικητικός για τα δικαιώματα του τα οποία πρέπει να γνωρίζει».

Λειτουργία των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Στο αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς (νοσηλευόμενοι και εξωτερικοί), οι συγγενείς και συνοδοί των ασθενών, οι επισκέπτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για την άμεση ενημέρωσή τους για θέματα του Νοσοκομείου, να υποβάλουν προτάσεις ή καταγγελίες που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως να προστατεύονται κατά την άσκηση του δικαιώματός τους στο βασικό ανθρώπινο αγαθό της υγείας.

Οι δράσεις του Γραφείου στοχεύουν να συμβάλουν στη διευθέτηση υποθέσεων που απορρέουν από την άσκηση του δικαιώματος του πολίτη για την υγεία του, αποσκοπώντας στην εξομάλυνση και εξάλειψη δυσλειτουργιών που παρεμποδίζουν την εξυπηρέτηση του και κατ’ επέκταση και το έργο των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα, με απώτερο στόχο την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Το Αυτοτελές Γραφείο υπάγεται απ’ ευθείας στη Διοίκηση, στοχεύοντας να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών όλων των μονάδων του νοσοκομείου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή