Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Τρεις ερωτήσεις για το σεξ που ντρέπεσαι να ρωτήσεις

«Μερικές φορές, ενώ ξεκινώ να κάνω σεξ με τον σύντροφό μου και έχω ερωτική επιθυμία, νιώθω μετά από λίγο να χάνω το ενδιαφέρον μου. Από τη μία θέλω να τον ευχαριστήσω και να ολοκληρώσει και εκείνος, από την άλλη όμως νιώθω άβολα και θα προτιμούσα να σταματήσουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι κανονικό;»

Δεν σημαίνει πως έχετε κάποιο πρόβλημα, εκτός φυσικά αν αυτό συμβαίνει πάνω από τις μισές φορές που βρίσκεστε σεξουαλικά με τον σύντροφό σας. Θα σας πρότεινα να παρατηρήσετε κάποιες «συνήθειες» που μπορεί να εμπλέκονται και να αποσπούν το μυαλό σας από το σεξ. Για παράδειγμα, «είστε εκεί;», μήπως ενώ ξεκινάτε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, το μυαλό σας ταξιδεύει …αλλού, από ακαθόριστα έως συγκεκριμένα πράγματα ή υποχρεώσεις; Παρατηρήστε τι είναι διαφορετικό στις φορές που συμμετέχετε και απολαμβάνετε το σεξ: μήπως διεκδικείτε περισσότερο αυτό που σας αρέσει, μήπως κάνετε περισσότερα προκαταρκτικά, μήπως εκείνος κάνει κάποιες αδέξιες κινήσεις ή χάδια που σας …ξενερώνουν;

Αν τελικά, απλά χάσατε το ενδιαφέρον σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να συνεχίσετε για λίγο, καθώς «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», αν όμως παρόλα αυτά δεν νιώθετε καλά, έχετε το δικαίωμα να του πείτε πως αισθάνεστε και να σταματήσετε. Αυτό το δικαίωμα το έχουν και οι δύο σύντροφοι, εφόσον γύρω μας συμβαίνουν καταστάσεις που μπορεί να μας επηρεάσουν – συνειδητά ή μη.

«Κάνουμε σεξ αλλά κάποιες φορές νιώθω σαν να μην ξέρω τι χρειάζομαι…»

Όπως προανέφερα είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι σας αρέσει και τι όχι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως πάντα θα σας αρέσουν τα ίδια… Χρειάζεται καλή γνώση του σώματος: δεν θα σας κρύψω πως βλέπω γυναίκες που δεν γνωρίζουν το σώμα τους, τη λειτουργία του ή ακόμη και τα γεννητικά τους όργανα. Γυναίκες που μπορεί να τα θεωρούν «βρώμικα» και να τα αποφεύγουν… Η ανάγκη να επικοινωνήσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας στον εαυτό σας και κατ’ επέκταση στον ερωτικό σας σύντροφο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην σεξουαλική απόλαυση και ικανοποίηση. Μην ξεχνάμε πως το σεξ είναι συνδυασμός μυαλού και σώματος, όπως συνηθίζω να λέω, είναι ένα παιχνίδι αισθήσεων που μας θέλει παρόντες. Αν το μυαλό είναι απασχολημένο στο «τι κάνω σωστά ή όχι;», τότε δεν είμαστε συνολικά παρόντες…

«Ποτέ δεν κατάφερα να φτάσω σε οργασμό… είμαι φυσιολογική;»

Δεν είσαι η μόνη γυναίκα που παραπονιέσαι για την έλλειψη οργασμού αλλά και για το αν είσαι φυσιολογική! Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες μόνο το 29% των γυναικών είχε σε σταθερή βάση οργασμική δραστηριότητα, ενώ το 71% μπορεί να κορύφωνε περιστασιακά ή και ποτέ κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι αρκετοί, καθώς η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά, χρειάζεται δηλαδή να ευθυγραμμιστούν αρκετές συνθήκες για να καταφέρει να φτάσει σε οργασμό, όπως να νιώθει καλά με τον εαυτό της, με το σώμα της, με τον σύντροφό της, να γνωρίζει τι της αρέσει και να τα ζητά, να μπορεί να εκφραστεί και να το επιτρέπει στον εαυτό της, να μην φοβάται μη χάσει τον έλεγχο, να μην συγκρίνεται με άλλες, να μην κυνηγάει και να μην αναζητά τον κολπικό ενώ έχει κλειτοριδικό οργασμό, να μην …, να μην …, να μην… Αυτό που χρειάζεται να έχετε λοιπόν στο μυαλό σας για να δείτε αν μπορείτε να κορυφώσετε είναι αν μπορείτε μόνη σας στην αυτοϊκανοποίηση να έχετε οργασμό. Αν ναι, τότε η βοήθεια ενός ειδικού θα σας βοηθήσει να το πετύχετε… Αν όχι, και πάλι ο ειδικός μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται για ανοργασμία ή όχι και ανάλογα να σας κατευθύνει.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή